Salome Zurabișvili, președinta pro-occidentală de la Tbilisi, riscă să fie demisă din funcție. Partidul de guvernământ Visul Georgian a inițiat din nou procedura de destituire a acesteia, informează moldova1.md.
Potrivit președintelui parlamentului, Șalva Papuașvili, motivul este vizitele la Paris, Bruxelles, Berlin și Varșovia, pe care nu le-a coordonat cu guvernul, așa cum cere Constituția.
Liderii opoziției afirmă că motivul real ar fi că șefa statului este în opoziția partidului pro-rus Visul Georgian și susține integrarea europeană a Georgiei. În cazul în care Curtea Constituțională va stabili că Zurabișvili a încălcat Constituția, aceasta poate fi demisă din funcție de noul parlament, care va fi constituit după scrutinul din 26 octombrie.
Menționăm că, mandatul lui Zurabișvili expiră după alegerile parlamentare. Potrivit Constituției Georgiei, alegerile președintelui sunt organizate în termen de 45 de zile de la prima ședință a noului parlament.
„Înlăturarea ei din funcție prin demitere, din punct de vedere al mandatului, are o încărcătură mai mult simbolică, dar încărcătura juridică și politică a acestei decizii este foarte fundamentală. Nu putem lăsa nepedepsită încălcarea deliberată, grosolană și sistematică a legii fundamentale a poporului georgian. Cea care a încălcat Constituția, Salome Zurabișvili, ar trebui să rămână nu un fost președinte, ci un președinte demis, care, ca precedent, va juca un rol preventiv important în prevenirea unor astfel de arbitrari în viitor și în consolidarea democrației georgiene”, a spus Șalva Papuașvili.
În 2023, Curtea Constituțională a Georgiei a menținut susținerea constituțională a partidului de guvernământ Visul Georgian și a constatat că președintele a încălcat Constituția din cauza vizitelor sale în străinătate fără permisiunea guvernului. Șase din nouă judecători ai plenului Curții Constituționale din Georgia au votat pentru această decizie. Cu toate acestea, parlamentul georgian nu a putut să o destituie pe Salome Zurabișvili din funcție. 86 de deputați au votat pentru demitere, unul împotrivă, în timp ce pentru revocarea președintelui georgian din funcție au fost necesare 100 de voturi.
Salome Zurabișvili, prima femeie președinte din istoria modernă a Georgiei, a preluat mandatul de șase ani după alegerile din 2018.