Preţurile petrolului au înregistrat miercuri o creştere puternică, ca efect al scăderii semnificative a stocurilor de ţiţei din Statele Unite şi posibilelor perturbări în aprovizionare cauzate de noile sancţiuni americane impuse Rusiei. Cu toate acestea, un acord temporar de încetare a conflictului din Gaza a limitat câştigurile, transmite Reuters, citează News.ro.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,75%, ajungând la 82,12dolari. În acelaşi timp, preţulului West Texas Intermediate (WTI) din SUA s-a apreciat cu 3,43%, până la 80,15 dolari pe baril.
"Scăderea stocurilor de ţiţei a fost determinată în mare parte de dinamica exporturilor şi importurilor", a explicat Bob Yawger, director de contracte futures la Mizuho. El a adăugat că volumul ridicat al exporturilor pare surprinzător, având în vedere că multe transporturi au fost rezervate înainte de anunţarea sancţiunilor.
Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a avertizat că noile sancţiuni americane ar putea perturba semnificativ aprovizionarea cu petrol a Rusiei.
Pe de altă parte, un acord între Israel şi Hamas pentru încetarea ostilităţilor şi schimbul de prizonieri a contribuit la limitarea creşterii preţurilor. Conflictul de 15 luni a destabilizat Orientul Mijlociu, dar acordul ar putea deschide calea spre o soluţionare durabilă.
OPEC a anunţat că cererea globală de petrol va creşte cu 1,43 milioane de barili pe zi în 2026, menţinând un ritm de creştere similar cu cel din 2025.
În contrast, Agenţia Internaţională pentru Energie prognozează că cererea de petrol va atinge un vârf în acest deceniu, pe măsură ce lumea adoptă surse de energie mai curate.
În plus, creşterea uşoară a preţurilor de consum din SUA în decembrie a intensificat aşteptările privind noi reduceri ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală, ceea ce ar putea stimula creşterea economică şi cererea de petrol.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.