Ministerul Educației și Cercetării a aprobat o nouă metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit. Astfel, părinții vor achita pentru activitatea acestora, fapt care i-a fost interzis Primăriei Capitalei de către Comisia pentru Situații Excepționale.
"Primăria Chișinău a finanțat timp de trei ani din bugetul municipal grupele cu program prelungit, iar la începutul anului 2024 a decis sistarea acestui serviciu. Noi, la minister, am așteptat din luna ianuarie să fie aprobată o metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit de către Consiliul municipal. Așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, ne vedem obligați să aprobăm o asemenea metodologie și să oferim o soluție pentru școli și părinți. Aceasta înseamnă că avem un regulament-cadru, care stabilește costurile grupelor în funcție de regimul și durata acestora - de la trei, la șase ore. Documentul le permite instituțiilor să calculeze aceste costuri și să încaseze plăți de la părinți în cazul în care aceștia sunt dispuși să achite", a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.
Amintim că, anterior, și Comisia pentru situații excepționale a municipiului Chișinău a decis asupra organizării și funcționării grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ primar și secundar, astfel părinții trebuiau să achite 360 de lei pentru 3 ore de aflare a copilului în cadrul grupei, iar pentru 6 ore - 690 lei. Totodată, pentru 6000 de copii din familii social-vulnerabile, Primăria Capitalei urma să achite în continuare integral toate sumele și alimentația. Totuși, Guvernul a criticat punerea pe umerii părinților întreținerea grupelor. Iar la sfârșit de ianuarie, CSE a anulat decizia CSE Chişinău privind taxele fixe pentru grupele cu program prelungit.