Procuratura explică cine e vinovat că un lider mafiot umbla ”dezlegat” prin Chișinău

10 iulie 2024, 17:57

Procuratura Generală (PG) a oferit detalii despre procesul extrădării cetățeanului turc, omorât astăzi în sectorul Rîșcani al capitalei.

Potrivit unui comunicat de presă al PG, bărbatul a fot reținut în 26 mai 2022, și plasat în arest în vederea extrădării în Marea Britanie. Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile Republicii Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției - 1 și Procuratura Generală - 3),care au fost înaintate în instanța de judecată și la moment, se află în examinare.

”La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, IGM a emis Decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Rîșcani). În urma unor multiple peregrinări a cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la data de 03.07.2024.

Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile”, se precizează în comunicatul PG.

Despre situația creată, Procurorul General a informat și sesizat la 3 martie Consiliul Superior al Magistraturii, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ.

La 31 iunie CSM ne-a informat că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea Procurorului General. ”Decizia dată a fost contestată și nu avem în prezent un răspuns final”, spun procurorii.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo