
Recoltarea sfeclei de zahăr a început mai devreme din cauza temperaturilor ridicate. Anul a fost dificil, spun fermierii. În primăvară, cultura a fost grav afectată de înghețuri. Agricultorii depun mari eforturi pentru ca în fabricile de zahăr să ajungă materie primă de calitate, scrie Moldova1.
Fermierul Igor Tcaci cultivă sfeclă de zahăr pe 146 de hectare. Înghețurile din primăvară au afectat o mare parte din recoltă, iar fermierul a fost nevoit să reînsemneze o parte din terenuri pentru a recupera pierderile:
"Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au afectat foarte mult sfecla de zahăr, așa că am decis să începem recoltarea. Din cauza condițiilor climaterice, sfecla scade din greutate și dacă, acum câtva timp vedeam o roadă cu mult mai înaltă, acum ne orientăm aproximativ la 35 de tone, masă fizică, în câmp", menționează Igor Tcaci.
"Dacă în anii precedenți recoltam sfecla din 24 în 24 de ore și pe marginea câmpului, sfecla de zahăr se păstra la o săptămână - două, la ziua de azi, combinele lucrează de dimineață și avem programată zilnic cantitatea de sfeclă care să fie transportată la fabrică", spune un alt agricultor.
Reprezentanții fabricilor de zahăr spun că materia primă este de calitate. Nivelul de zaharoză în sfecla de zahăr depășește 17%:
"Avem patru - cinci gospodării unde se recoltează, avem și 40 și 32 de tone. În medie, avem 35 tone la ziua de azi. E prematur să vorbim de o prognoză, pentru că sfecla este o cultură foarte elastică, care pe măsura precipitațiilor, foarte repede se restabilește", spune Nicolae Ciubuc, reprezentantul unei companii producătoare de zahăr.
În aprilie, Republica Moldova s-a confruntat cu două valuri succesive de înghețuri târzii de primăvară, considerate cele mai severe din ultimele trei decenii. Datele colectate de Ministerul Agriculturii au arătat pierderi pe o suprafață totală de aproape 7.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr, care au fost ulterior reînsămânțate.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ