Construcția liniei de transport de 400 kV Bălți-Suceava și extinderea centralei electrice de 330 kV din Bălți au fost declarate proiect de importanță națională.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Energiei, care a precizat că decizia respectivă a fost luată de o comisie specială creată anterior de guvern pentru un studiu preliminar al acestei probleme.
În cadrul ședinței, membrii comisiei, din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, precum și președinți de raioane și primari ai localităților în a căror rază teritorială va fi realizată construcția liniei electrice Bălți-Suceava și modernizarea centralei electrice Bălți, au analizat argumentele privind importanța strategică a proiectului pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.
Potrivit Ministerului Energiei, proiectul presupune construcția unei linii electrice aeriene de transport a energiei electrice de 400 kV, cu o lungime de 138 kilometri, dintre care 90 kilometri pe teritoriul României și 48 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova.
Traseele sunt proiectate cu evitarea maximă a terenurilor private, a zonelor protejate și a clădirilor rezidențiale. Finalizarea proiectului este prevăzută pentru sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2027, iar costul său total este estimat la 77 de milioane EUR. Anterior s-a mai raportat că numai construcția liniei de transport de 400 kV Bălți-Suceava va costa 37 de milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții furnizând fiecare câte 14,8 milioane de euro, în timp ce UE va oferi 7,4 milioane de euro sub formă de grant.