Transparența decizională în procesul legislativ rămâne a fi un aspect critic. La această concluzie au ajuns experții Promo-LEX, după ce au analizat ședințele plenare al Parlamentului Republicii Moldova din 11 - 12 aprilie 2024.
”Peste 31% din proiectele votate în aceste ședințe au fost afectate de lipsa transparenței decizionale. Acest lucru s-a reflectat în mai multe moduri: Nepublicarea actelor aferente proiectelor și nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate au fost printre principalele probleme. În cazul a cinci proiecte de lege, nu au fost publicate actele aferente și nu s-au respectat termenele prevăzute pentru consultări și feedback din partea părților interesate. Mai mult, unele proiecte au fost examinate într-un timp neadecvat, cu consecințe asupra transparenței și participării publicului în procesul legislativ”, se arată într-un comunicat de presă emis de Promo-LEX.
Potrivit analiștilor Promo-LEX, un alt aspect important care a afectat transparența a fost rulajul modificărilor ordinii de zi. Aproximativ 94% din ordinea de zi a fost modificată, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra procesului decizional și a înțelegerii de către deputați a proiectelor examinate și votate.
arlamentul Republicii Moldova și-a exercitat în mod eficient funcția de control parlamentar prin audierea rapoartelor de activitate a trei autorități-cheie: Centrul Național Anticorupție, Consiliul Audiovizualului și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, mai menționează Promo-LEX.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ