
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat vineri plasarea Ucrainei sub o "administrație de tranziție" sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU),pentru a organiza alegeri prezidențiale "democratice" în această țară, apoi negocieri în vederea unui acord de pace cu noile autorități, informează Agerpres.ro.
Putin propune plasarea Ucrainei sub egida ONU, pentru organizarea alegerilor prezidenţiale şi instalarea unui nou guvern la Kiev
"Am putea desigur să discutăm cu SUA, chiar și cu țările europene, și în mod evident cu partenerii și prietenii noștri, sub egida ONU, posibilitatea de a înființa în Ucraina o administrație de tranziție" a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu infanteriști marini ruși, în toiul nopții, la Murmansk, în nord-vestul Rusiei.
"Pentru ce? Pentru a organiza alegeri prezidențiale democratice care s-ar solda cu instalarea la putere (în Ucraina) a unui guvern competent și care s-ar bucura de încrederea poporului, apoi pentru a începe cu aceste autorități negocieri asupra unui acord de pace și a semna documente legitime", a explicat Putin.
"În cadrul unor activități de menținere a păcii ale ONU, s-a recurs deja de mai multe ori la ceea ce se cheamă o administrație de tranziție", a adăugat Putin, amintind în special de cazul Timorului de Est în 1999.
La aceeași întâlnire, Putin a susținut că, "pe toată linia frontului, forțele ruse au inițiativa strategică". "Există motive care ne fac să credem că îi vom termina', a declarat Putin, apreciind că 'poporul ucrainean însuși ar trebui să înțeleagă ce se întâmplă".
"Ne îndreptăm progresiv, poate că nu atât de rapid pe cât ne-am dori, însă cu insistență și certitudine, pentru a îndeplini toate obiectivele anunțate" la începutul ofensivei în Ucraina, a adăugat Putin.
Rusia, care a lansat în 2022 atacul la scară mare împotriva vecinului său ucrainean, a afirmat că dorește "demilitarizarea" și "denazificarea" Ucrainei, ale cărei aspirații de a adera la NATO sunt considerate de Moscova o amenințare la adresa securității sale.
Vladimir Putin a făcut aceste declarații după ce aliații europeni ai Ucrainei, reuniți joi la Paris au discutat despre 'garanții' de securitate pentru Kiev, Franța și Regatul Unit avansând un proiect ce prevede o viitoare desfășurare a unei "forțe de reasigurare" în această țară, care se confruntă de peste trei ani cu agresiunea rusă.
Washingtonul, care vrea să obțină cu orice preț un armistițiu în Ucraina, a întreprins o apropiere spectaculoasă de Moscova, generându-le ucrainenilor și europenilor temerea că ar putea încheia un acord fără știrea lor.
La presiunea americană, Kievul a acceptat pe 11 martie un armistițiu de 30 de zile.
Marți, la finalul negocierilor în Arabia Saudită mediate de Washington, a fost anunțat un acord care să ducă, în anumite condiții, la un armistițiu în Marea Neagră și la un moratoriu asupra loviturilor contra infrastructurilor energetice. Însă Moscova a cerut ridicarea restricțiilor asupra exporturilor agricole ruse, o idee susținută de Casa Albă.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ