
Republica Moldova este ținta unei intense campanii de dezinformare orchestrate de Kremlin, potrivit unui nou raport al CIDC–Sensika Disinformation Observatory. Sub umbrela unei rețele mediatice cunoscute sub numele de Pravda (numele clasic al presei sovietice, însemnând "adevăr"),Moscova răspândește mesaje false sau distorsionate cu scopul de a slăbi încrederea moldovenilor în drumul european al țării și în instituțiile statului, notează Agora.md.
Rețeaua "Pravda", denumită după celebrul ziar sovietic, care înseamnă "adevăr" în limba rusă, este compusă din peste 190 de site-uri în zeci de limbi și funcționează ca un centru de agregare și amplificare a propagandei pro-Kremlin. Potrivit raportului, chiar dacă o mare parte din conținut este generat automat sau preluat din surse rusești, mesajele sunt atent adaptate în funcție de publicul-țintă, cu o precizie chirurgicală și un scop manipulator evident.
Potrivit raportului, R. Moldova este țara cea mai intens bombardată informațional din întreaga rețea Pravda. Volumul de articole publicate raportat la populație este de 56 de ori mai mare decât în țările din Europa Occidentală. Această intensitate fără precedent subliniază interesul strategic al Kremlinului de a destabiliza Moldova – un demers remarcat recent și de președintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit despre "tentative din ce în ce mai vizibile ale Rusiei de destabilizare" în țara noastră.
Rețeaua Pravda încearcă să slăbească unitatea din interiorul R. Moldova și să oprească apropierea țării noastre de Uniunea Europeană și NATO. Publică frecvent mesaje care pun la îndoială democrația, instigă neîncrederea în conducerea țării și în partenerii occidentali. Unele articole răspândesc teorii ale conspirației, altele promovează idei împotriva Occidentului, toate având scopul de a crea confuzie și de a diviza societatea.
Cine este în spatele Pravda?
Potrivit unei investigații a DFRLab, rețeaua Pravda are legături directe cu compania IT "TigerWeb", cu sediul în Crimeea, asociată autorităților de ocupație ruse și apropiaților președintelui Vladimir Putin. Pravda a apărut după ce instituții media rusești precum "Russia Today" și "Sputnik" au fost sancționate și interzise în UE în 2022, în urma invaziei Ucrainei.
Până la începutul anului 2025, Pravda s-a extins la nivel global, ajungând la peste 140 de subdomenii care vizează 83 de țări, cu conținut tradus în limbi regionale precum catalană, bască sau chiar maori.
Cum funcționează strategia de manipulare a rețelei Pravda
Între decembrie 2024 și martie 2025, observatorul a analizat peste 643.000 de articole din 45 de țări, descoperind o strategie de influență extrem de eficientă și calculată, bazată pe un volum disproporționat de conținut în funcție de țară și populație.
După Moldova, cele mai intens vizate state sunt:
În total, fostele republici sovietice (inclusiv R. Moldova, Țările Baltice, Armenia, Georgia și Ucraina) primesc 35,8% din conținutul Pravda, deși reprezintă doar 5,8% din populația vizată. Țările din Balcani (Serbia, Bulgaria, Slovenia, Albania, Macedonia de Nord, Croația, Grecia) primesc 16,2% din conținut, față de o pondere demografică de doar 3,2%.
Prin contrast, Europa Occidentală, cu peste 43% din populația totală acoperită, primește doar 21,3% din conținutul publicat de rețea. Concluzia observatorului: Pravda urmărește o strategie clară de "divide et impera" pe flancul estic al NATO și la periferia UE.
Recomandările raportului
Observatorul avertizează că în timp ce Pravda își extinde influența, contramăsurile scad. Un exemplu îngrijorător este retragerea recentă a finanțării SUA pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, una dintre cele mai importante surse de informație credibilă în regiune.
Printre recomandările formulate se numără:
Potrivit raportului, intensitatea și precizia campaniei Pravda implică un nivel de sofisticare care trebuie tratat ca o amenințare strategică de același rang cu cele militare.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ