Reguli de la UE: Gemurile și dulcețurile trebuie să conțină mai multe fructe. Noi reguli pentru miere şi suc

12 aprilie 2024, 10:52

Uniunea Europeană a schimbat regulile pentru mai multe categorii de alimente. Astfel, gemurile şi duleceţurile trebuie să conţină mai multe fructe, consumatorii trebuie să cunoască cantitatea de zahăr din sucuri, iar mierea va fi etichetată cu ţara de producere. Decizia finală a fost luată de de Parlamentul European.

În acest moment, mierea este unul dintre cele mai contrafăcute alimente din lume, iar apicultorii care se străduiesc să facă un produs 100% natural au de pierdut. La fel și consumatorii care sunt induși în eroare. Cea mai multă miere care există pe piață acum este, de fapt, un amestec, iar asta poate duce ușor la falsificări, cu referire la protv.ro.

În acest context, oficialii europeni au votat ca pe etichetă, acolo unde avem amestec de miere din mai multe țări, să fie trecut clar, în procente, cât la sută din miere provine din fiecare țară în parte. Regulile se schimbă și pentru gemuri și dulcețuri. Oficialii vor ca nivelul de fruct din compoziție să fie mai mare, pentru că există multe sortimente care au mai mult zahăr. Fabricanţii sunt tentați să aleagă așa din motive financiare, pentru a dăuna producătorilor autohtoni care se zbat să rămână pe piață.

În acest moment, pragul este de 350 de grame de fruct la un kilogram de dulceață. Noile reguli prevăd ca acest prag să urce până la 450 de grame de fruct pe kilogramul de produs.

Deputaţii europeni au stabilit noi reguli şi pentru sucurile de fructe. Doar cele care au dulceaţă, în mod natural, din fructe, fără alte adaosuri, vor putea primi etichete cu menţiunea "conţine doar zahăr natural", cele procesate, pot fi etichetate ca "suc de fructe cu zahăr redus" dacă cel puțin o treime din zahărurile naturale au fost eliminate. Pentru această categorie, producătorii nu pot folosi îndulcitori să mascheze reducerea zahărului.

Urmează acordul de principiu al Consiliului, după care legea va fi publicată în jurnalul oficial al UE. Țările Uniunii Europene au doi ani la dispoziţie să aplice noile norme.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo