Managerii TikTok au fost audiați în comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European. Autoritățile române au solicitat anterior comisiei să investigheze TitkTokul. Potrivit responsabililor de la Consiliul Audiovizualului, algoritmii rețelei l-au favorizat pe Călin Georgescu.
Managerii companiei au declarat la parlament că respectă politicile de transparență. Oficial, TikTok nu acceptă reclama politică plătită. Eurodeputata Maria Grapini susține că Bucureștiul a solicitat informații de la TikTok, dar cererea a fost respinsă.
Autoritățile române s-au întâlnit săptămâna trecută la Comisia Europeană cu șefii TikTok.
„Avem un regulament, regulamentul este pentru toate platformele. Nu vorbim acum numai de TikTok, ceea ce nu înțelegem noi, cei din România - este de ce ați manifestat refuz la autoritățile române privind accesul la date relevante. Ați spus că nu aveți în statutul oficial al platformei reclame politice pe TikTok”, a spus Maria Grapini, europarlamentară, România.
„Am avut întâlniri cu diferitele autorități, inclusiv cu autoritatea electorală și, de asemenea, cu toate partidele politice. Am găzduit chiar o delegație a guvernului român în Centrul nostru pentru Transparență și Responsabilitate din Dublin luna trecută. Așadar, am fost în contact cu autoritățile și continuăm să lucrăm cu ele. Este o situație dinamică”, a declarat Caroline Geer, șefa relațiilor cu guvernele, TikTok.
„Pentru a sprijini integritatea alegerilor, este esențial să protejăm integritatea platformei și, așa cum a menționat Caroline, nu permitem dezinformarea electorală. Nu permitem nici conținut politic generat AI. Așadar, detectăm automat conținutul generat de AI. Avem o politică de lungă durată prin care le cerem creatorilor să clarifice dacă conținutul lor este generat de AI. Așadar, dacă există ceva care ar putea fi înșelător, monitorizăm atent acest lucru”, a spus Brie Pegum, director global de producție, autenticitate și transparență al TikTok.
Rețeaua TikTok riscă o amendă de șase la sută din cifra de afaceri globală, în situația în care comisia va constata încălcări, în caz de recidivă, aplicația ar putea fi interzisă în uniune.
Amintim că, rețeaua de socializare TikTok este acuzată că l-a favorizat pe Călin Georgescu, candidatul la alegerile prezidențiale din România, care a reușit să obțină cele mai multe voturi în primul tur. Georgescu și-a făcut campanie electorală mai ales pe TikTok, pentru care, susține el, nu ar fi cheltuit nici un ban. Postările sale nu sunt însă marcate drept postări electorale, așa cum ar cere regulamentul electoral din România.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ