
Moldova ia deja măsuri de pregătire pentru iarnă, inclusiv un plan de creare a rezervelor strategice de gaze naturale din stocurile comerciale obligatorii pentru furnizori. Acestea sunt deja stocate în România și Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de ministrul moldovean al Energiei, Dorin Junghietu, la o reuniune la nivel înalt organizată în cadrul Consiliului Informal pentru Transport, Telecomunicații și Energie (TTE) prezidat de Polonia.
Serviciul de presă al Ministerului Energiei a declarat pentru INFOTAG că evenimentul a marcat lansarea Inițiativei de Reziliență Baltică (BRI),o platformă de cooperare regională care are drept scop consolidarea rezilienței energetice a țărilor din Marea Baltică și Marea Neagră.
"Pentru Republica Moldova, securitatea energetică este o chestiune de suveranitate. Datorită eforturilor consecvente și sprijinului european, am reușit să facem pași concreți spre integrarea pe piața energetică europeană. BRI va fi un catalizator pentru aceste procese și o platformă de solidaritate în fața riscurilor comune", a spus ministrul.
Referindu-se la sectorul energetic al Republicii Moldova, ministrul a precizat că, până în acest an, 60-80% din consumul de energie electrică al țării era asigurat de Centrala Electrică Teritorială Moldovenească, situată în regiunea transnistreană, însă de la 1 ianuarie, energia electrică lipsă este importată din România.
În ceea ce privește capacitatea internă, Moldova are în prezent o capacitate instalată de 650 MW din surse regenerabile, precum și două centrale de cogenerare care produc energie electrică redusă în timpul verii. În lunile de vară, cererea crescută de aer condiționat duce la congestionarea rețelei, iar țara este expusă riscului de întreruperi controlate.
"În această vară, solicităm sprijin din partea partenerilor noștri europeni pentru a ne asigura că avem cel puțin 600 MW de capacitate importată pentru a face față vârfurilor de consum. De asemenea, avem nevoie de investiții în turbine cu gaz mobile de capacitate mică, care să acopere orele de vârf și să reducă sarcina asupra sistemului centralizat", a declarat Junghietu.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ