Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2023. Centrul Analitic Independent Expert-Grup a prezentat astăzi rezultatele în cadrul unei conferințe cu participarea oficialilor din Ministerul Finanțelor, Delegația Uniunii Europene în Moldova, Oficiul Fondului Monetar Internațional în Moldova, Curtea de Conturi și comisiile parlamentare de profil.
Scorul de transparență bugetară al țării a crescut de la 65 de puncte în 2021 la 81 de puncte în 2023, dintr-un total de 100, plasând Republica Moldova pe locul 5 din 125 de țări evaluate. Acest rezultat, unul dintre cele mai bune, depășește media globală de 45 de puncte cu 35 de puncte și este comparabil cu cele ale Bulgariei, Slovaciei, Ucrainei, României și Republicii Cehe.
De asemenea, supravegherea bugetară efectuată de Parlament și Curtea de Conturi a obținut 61 de puncte, față de media globală de 53. Participarea publică a crescut de la 11 puncte în 2021 la 18 puncte în 2023, depășind media globală de 15 puncte, ceea ce indică o implicare mai mare a cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului.
Republica Moldova participă oficial la Open Budget Survey din 2017.