La Bruxelles începe astăzi cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. La eveniment va participa și premierul Dorin Recean.
Potrivit unui comunicat emis de Guvernul Republicii Moldova, la Bruxelles va avea loc semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre țara noastră și Uniunea Europeană, dar și a Acordului privind participarea Republicii Moldova la componenta de ocupare a forței de muncă și inovare socială a Fondului Social European, care vor facilita accesarea de către țara noastră a fondurilor pentru implementarea politicilor sociale.
La Bruxelles, delegația oficială a Republicii Moldova, condusă de Dorin Recean, va avea întrevederi cu președintele Consiliului European, Charles Michel, vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, și cu comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. Oficialii vor discuta despre evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și despre mersul pregătirilor privind deschiderea negocierilor de aderare.
Din delegația oficială a Republicii Moldova plecată la Bruxelles fac parte viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Energiei, Victor Parlicov, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Parteneriatul de Securitate și Apărare reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită in sfera securității și apărării. Potrivit MAE, Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domenii precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ