
O amplă rețea infracțională organizată, specializată în contrabandă cu țigări și spălare de bani, a fost destructurată de ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și cei de urmărire penală ai INI, în colaborare cu procurorii PCCOCS. Gruparea activa pe teritoriul mai multor state europene, printre care Italia, Franța, Belgia, Germania și Olanda, cu implicarea unor cetățeni din Republica Moldova.
Rețeaua a fost monitorizată timp de aproximativ un an, perioadă în care autoritățile au acumulat probe privind o activitate ilegală desfășurată la scară largă, cu un mecanism transfrontalier bine pus la punct. În cadrul acesteia, administratorii unor companii comerciale – utilizate drept paravan – erau implicați direct în transportul și distribuirea ilegală a țigaretelor în UE.
Un moldovean cu rol-cheie în structură se ocupa de recrutarea și transportarea forței de muncă pentru făbricile clandestine din Europa. Acesta aducea lucrători din rândul cetățenilor cazaci, greci, bulgari și ucraineni.
Veniturile obținute erau ulterior spălate printr-un sistem sofisticat, investite în bunuri mobile și imobile din Republica Moldova, pentru a ascunde proveniența ilicită a acestora.
Peste 40 de percheziții au fost efectuate simultan în Chișinău, cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger”, vizând atât domiciliile suspecților, cât și sediile unor agenți economici. În urma acestor acțiuni, au fost ridicate:
automobile de lux,
peste 25.000 de euro și mii de dolari,
pachete de țigarete susceptibile a fi contrafăcute (cu coduri identice celor descoperite în Italia),
tehnică de calcul, telefoane mobile, carduri bancare, ștampile, înscrisuri olografe și alte probe relevante.
De asemenea, au fost descoperite arme de foc deținute ilegal, păstrate în condiții ce contravin regimului legal al armelor. În acest context, a fost inițiată o urmărire penală în temeiul articolului 290 din Codul penal – pentru păstrare, port sau comercializare ilegală a armelor și munițiilor.
Organizatorul rețelei, un bărbat de 39 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind responsabil de recrutarea muncitorilor, coordonarea logisticii și instalarea utilajelor pentru făbricile de țigarete.
Pe lângă acuzațiile de contrabandă, spălare de bani și deținere ilegală de arme, autoritățile investighează și implicarea rețelei în migrație ilegală, aspect cercetat separat conform legislației în vigoare.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ