Risc de blocaj în justiție: Curţile de apel se confruntă cu un deficit de magistraţi

01 iulie 2025, 10:15

La un an de la valul de demisii din sistemul judecătoresc, Curtea de Apel Centru funcționează în continuare cu un deficit critic de personal. Doar jumătate dintre posturile de judecător sunt ocupate, iar fiecare magistrat gestionează, în medie, peste o mie de dosare - un volum copleșitor, care riscă să paralizeze activitatea instanței. Lipsa de judecători se resimte și în celelalte curți de apel din țară. Consiliul Superior al Magistraturii admite problema și consideră că singura soluție viabilă, pe termen scurt, pentru a evita blocajul, o reprezintă transferurile temporare de magistrați, scrie Moldova1.md.

Din cele 57 de funcții prevăzute în organigrama Curții de Apel Centru, doar 30 sunt ocupate. Dintre aceștia, patru magistrați nu au promovat evaluarea externă și au contestat deciziile Comisiei vetting, ceea ce îi împiedică să emită hotărâri. În plus, 13 judecători au fost transferați temporar, astfel că instanța funcționează cu mai puțin de o treime din efectivul necesar pentru a face față volumului de muncă. De exemplu, anul trecut, în cadrul acestei instanțe, 42 de mii de dosare au fost soluționate, iar alte 18 mii au rămas restante.

"La momentul actual, media per judecător ar fi 1.000, 1.200, între 1.000 și 1.200 de dosare. Pentru un judecător de nivelul Curții de Apel, o sarcină de 300 de dosare ar fi ca una care nu va știrbi din calitatea actului de justiție. Vă dați seama, volumul este de trei - patru ori mai mare decât ar putea propriu-zis un judecător să examineze", a declarat pentru Moldova 1 Ghenadie Mîra, președintele interimar al Curții de Apel Centru.

Nici celelalte instanțe de apel nu stau mai bine din punctul de vedere al resurselor umane. La Curtea de Apel Nord activează doar 15 judecători, deși organigrama prevede 24 de posturi, în timp ce la curtea din sud, din cele 16 funcții de magistrat sunt ocupate doar nouă.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),Sergiu Caraman, susține că evaluarea externă nu este principalul motiv pentru care funcțiile de judecător la instanțele de apel au devenit neatractive. El face trimitere la concursurile organizate în anii anteriori, când acest filtru nu exista, iar situația era, practic, aceeași. Potrivit lui Caraman, lipsa de interes pentru aceste funcții este o problemă mai veche, care nu poate fi atribuită exclusiv procesului de evaluare.

"Sunt foarte mulți judecători de la primele instanțe care pur și simplu își doresc să lucreze în funcții de judecător în instanța de teritoriu. Nu își doresc o promovare la nivelul Curții de Apel. Pe moment, să activezi la nivelul instanței de apel cu un spor la salariu comparativ cu un judecător de la primă instanță de câteva mii lei, vorbim de două - trei mii lei și un volum de două - trei ori mai mare. Evident că și responsabilitatea este mult mai mare", a declarat Caraman.

Președintele CSM spune că au fost organizate concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante, la care s-au înscris 20 de candidați. Totuși, pentru numirea în funcție este necesar să se treacă prin procesul de vetting. Până în momentul în care aceste posturi vor fi ocupate, transferul magistraților reprezintă cea mai bună soluție pentru a preveni blocarea activității instanțelor.

"Am anunțat un concurs pentru transfer temporar la Curtea de Apel Centru. Am anunțat și am desfășurat un concurs similar pentru Curtea de Apel Sud. Următorul concurs la Curtea de Apel va fi desfășurat în toamnă, iar până atunci trebuie să avem suficienți judecători care să poată face față situației", a adăugat președintele CSM.

Curtea de Apel Centru, redenumită în aprilie 2024 din Curtea de Apel Chișinău, a fost supusă unui proces amplu de evaluare externă. Din cei 40 de judecători aflați în funcție la momentul lansării procedurii, 21 au demisionat, iar ceilalți au intrat în procedura de evaluare.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo