Rusia cere să discute cu SUA pe teme de securitate, dar vrea ca războiul din Ucraina să fie pe agenda discuțiilor

21 iunie 2024, 18:44

Rusia cere să discute cu SUA despre „situații de securitate”, dar specifică că aceste discuții trebuie să includă și situația din Ucraina, regimul de la Kremlin susținând că în războiul pe care l-a pornit împotriva țării vecine se implică direct și Statele Unite, relatează Reuters.

„Este imposibil să scoatem segmente individuale din complexul general al problemelor acumulate şi nu vom face acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Rusia este pregătită să discute cu SUA despre chestiunea riscurilor nucleare. 

„Aşadar, suntem deschişi la dialog, dar la un dialog larg, cuprinzător, care acoperă toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict”, a declarat Peskov, repetând propaganda obișnuită a regimului criminal de la Kremlin. 

Statele Unite resping afirmaţia Rusiei conform căreia, prin înarmarea Ucrainei, au devenit un protagonist direct într-un război menit să îi provoace Rusiei o „înfrângere strategică” zdrobitoare. SUA susţin că negocierile privind războiul reprezintă o chestiune în care Ucraina are un cuvânt principal de spus. 

Peskov a declarat că lista de subiecte pe care Rusia şi Statele Unite trebuie să le discute este în creştere. „În general, acest dialog este foarte necesar. Este necesar deoarece problemele se adună şi există o mulţime de probleme asociate cu arhitectura globală de securitate”, a spus reprezentantul lui Putin. 

Din punctul de vedere al Statelor Unite, în al treilea an de război în Ucraina, dictatorul Vladimir Putin este cel care adaugă pe lista preocupărilor de securitate. 

Săptămâna aceasta, dictatorul rus a mers la Phenian, a semnat un acord de apărare reciprocă cu prietenul dictator, Kim Jong Un şi a spus că ar putea furniza arme ruseşti Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către statele occidentale. 

Dictatorul a reiterat, de asemenea, joi, că are în vedere revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat de control al armelor care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia şi SUA le pot desfăşura urmează să expire în 2026.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo