Rusia este nemulțumită de propunerile de acord de pace privind Ucraina prezentate de echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, transmite Adevărul.ro
Rapoartele anterioare ale Wall Street Journal au indicat că echipa lui Trump ia în considerare un plan de amânare a aderării Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani în schimbul continuării livrărilor de arme occidentale și al desfășurării de forțe europene de menținere a păcii pentru a monitoriza o încetare a focului, scrie kyivindependent.com.
Lavrov a declarat că propunerea, așa cum este prezentată în scurgerile de informații și în interviul lui Trump din 12 decembrie acordat publicației Time, sugerează "înghețarea" ostilităților de-a lungul actualei linii de contact și transferarea responsabilității confruntării cu Rusia către Europa
"Cu siguranță nu suntem mulțumiți de propunerile care sună din partea reprezentanților echipei președintelui ales", a declarat Lavrov, respingând în special ideea introducerii unor forțe europene de menținere a păcii în Ucraina.
Rapoartele sugerează că Trump a discutat aceste idei în timpul unei întâlniri din 7 decembrie la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron. Trump ar fi subliniat necesitatea ca Europa să preia conducerea în descurajarea agresiunii ruse.
Lavrov a menționat că Moscova nu a primit niciun semnal oficial de la Washington cu privire la aceste propuneri, adăugând că politica rămâne sub administrația Biden până la inaugurarea lui Trump la 20 ianuarie.
Lavrov a exprimat „disponibilitatea Rusiei de a se angaja” cu noua administrație americană, cu condiția ca Washingtonul să facă „primul pas” pentru a restabili dialogul întrerupt după începutul invaziei ruse.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 26 decembrie că Rusia își propune să „pună capăt conflictului” în 2025, reiterând totodată speranțele pentru un succes în prima linie. În urma comentariilor lui Putin, Lavrov a ridiculizat posibilitatea unei încetări a focului, adăugând că "o încetare a focului este un drum spre nicăieri".
Putin și-a exprimat deschiderea pentru dialogul cu Trump, dar a menținut cerințele ferme ale Rusiei, inclusiv nicio concesie teritorială și o respingere a aderării Ucrainei la NATO.
Echipa lui Trump nu a prezentat încă în mod oficial niciun pas concret pentru a pune capăt războiului, în ciuda afirmațiilor sale îndrăznețe de a obține pacea "în 24 de ore".
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ