S-au înăsprit condițiile de acordare a cetățeniei române. Excepții pentru solicitanții din Republica Moldova

19 aprilie 2025, 10:41

Cetățenia română devine mai greu de obținut. Potrivit unor modificări legislative, cunoașterea limbii române devine obligatorie pentru toți cei care vor să devină cetățeni români. 

Solicitanții vor fi nevoiți să demonstreze că stăpânesc limba cel puțin la nivel mediu (B1) și că se pot integra în societate, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, legea prevede și o serie de excepții. Astfel, nu vor fi obligați să susțină testul lingvistic:

cei care pot demonstra că au urmat studii liceale sau universitare timp de cel puțin trei ani în limba română (măsură aplicabilă în special cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina),
persoanele care au fost cetățeni români până în 1940 și au pierdut cetățenia în urma anexării Basarabiei, Bucovinei de Nord și Bugeacului de către URSS,
persoanele care au peste 65 de ani.

Noua legislație prevede și digitalizarea procedurilor de acordare a cetățeniei. Solicitanții vor primi un card de cetățenie în locul certificatului tipărit, iar cererile vor putea fi urmărite online, printr-un sistem digitalizat. De asemenea, identitatea titularului cardului de cetățenie va fi confirmată biometric, prin imaginea facială și amprente digitale, la fel ca în cazul obținerii unui pașaport.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat decretul privind modificarea Legii cetățeniei române pe 12 martie. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției și a fost supus dezbaterii publice. Printre cei care s-au opus includerii limbii române printre criteriile de obținere a cetățeniei s-au numărat mai mulți avocați și reprezentanți ai unor asociații de români din fostul spațiu sovietic.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo