25 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență participă la un curs de instruire și perfecționare în domeniul salvării pe apă. Timp de câteva zile, salvatorii vor învăța tehnici de salvare pe apă, vor practica metodele de salvare cu ajutorul bărcilor, precum și exersarea acțiunilor necesare când sunt persoane peste bord. Instruirile sunt desfășurate de o echipă de zece experți din Cehia, informează moldova1.md.
Salvatorii au efectuat astăzi instruiri pe lacul Ghidighici. Aceștia au învățat cum să manevreze bărcile în diverse situații și cum să efectueze salvarea de pe apă în barcă. Frigul nu a fos un impediment, iar salvatorii spun că au acumulat noi cunoștințe de la colegii din Cehia.
„Am învățat foarte multe, care trebuie să le cunoască practic toți. Intrarea și salvarea pe apă cum se face corect, cum se folosește o funie, cum se salvează un om și în ce metode”, a spus salvatorul Andrei Pașcan.
„La aceste lecții noi am învățat metodele mai rapide, mai ușoare, cum să intervenim, cum să salvăm persoanele de la înec. O să oferim unele lecții, instructaj la lecțiile de instruire practice colegilor care nu au posibilitatea să vină aici”, afirmă Nicolae Bulat, ofițer la Serviciul prevenție Vadul lui Vodă.
„Eu am fost prezent și în Cehia, am fost la aceste cursuri. Ele sunt utile pentru ca pompierii din Republica Moldova să aibă cât mai multă practică pentru salvarea pe apă, fiindcă la noi acest domeniu nu este dezvoltat. Cu ajutorul celor din Cehia, noi o să avem și bărci, și echipament, unde putem să intervenim cât mai rapid”, a menționat Dumitru Șleagon, șef de gardă, Secția Situații Excepționale.
Instruirile sunt axate pe dezvoltarea cunoștințelor despre mediul local, abilitățile tactice și expertiză în utilizarea echipamentelor de intervenție pe apă.
„Cel mai important este de observat cum se manifestă bărcile în timpul vântului, în timpul apei stătătoare sau când sunt pe râu, cum să le manevrăm corect”, a precizat David Hunanyan, pompier din Cehia.
Activitățile practice se vor desfășura pe lacul din Vatra și pe râul Nistru. Cursul este organizat cu sprijinul Agenției Cehe pentru Dezvoltare.