Şcolile din ţară se pregătesc pentru eventuale întreruperi de energie electrică

11 decembrie 2024, 15:28

Ministerul Educației a cerut direcțiilor raionale să verifice care e necesarul de generatoare electrice în instituțiile de învățământ, în contextul în care, potrivit premierului Dorin Recean, din ianuarie, ar putea avea loc deconectări temporare de energie electrică, transmite MoldovaEuropaLiberă.org

Șeful Direcției educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că, dintre cele 20 de instituții de învățământ din raion, opt nu au generatoare electrice, iar şase se încălzesc cu pelete:

"Generatoarele vor permite instituțiilor de învățământ să mențină cazangeriile, pentru funcționarea cazanelor și încălzirea apei. Cred că vom achiziționa generatoare și pentru școlile care nu dispun de ele", a explicat responsabila.

În plus, adaugă ea, școlile din  ţară au experiența studiilor la distanță din perioada pandemiei de Covid-19, iar atunci când a început războiul în Ucraina, autoritățile au făcut un plan de acțiuni pentru astfel de situații.

Șeful direcției educație Cimișlia, Vasile Surdu, a spus că planifică să cumpere, până în luna ianuarie, generatoare pentru instituțiile de învățământ din raion care nu le au:

"Specialiștii direcției au mers în teritoriu, au văzut cam de câți kilowați e nevoie să fie generatoarele. O să cumpărăm câte un generator pentru fiecare instituție. Vreo șase au deja", a precizat Surdu.

El susține că vor fi achiziționate generatoare cu o capacitate de cinci sau șase kilowați, care costă circa 1.000 de euro fiecare. Doar o școală din raionul Cimișlia are nevoie de un generator mai puternic, de peste 5.000 de euro.

Sunt cel puțin 600 de generatoare, dar nu se știe câte-s funcționale

Autoritățile din educație susțin că, în cazul unor întreruperi de curent, școlile nu vor putea să alimenteze elevii sau să folosească echipamentele digitale.

"Nu e o problemă să se predea tradițional, la tablă cu creta. Singura problemă pe care o vedem este să funcționeze cazangeriile. Pentru asta, e nevoie de o pompă de apă, care nu consumă atât de mult curent, iar pentru ea, nu trebuie transformatoare de mulți megawați", precizează Sergiu Coceaș, specialist principal în Serviciul de învățare pe tot parcursul vieții de la Ministerul Educației.

Potrivit lui, în cele peste 1.300 de instituții de învățământ din R. Moldova, inclusiv în grădinițe, școli, colegii și universități, există circa 620 de generatoare electrice, multe dintre care au fost cumpărate în 2022, când a început războiul în Ucraina. Unele pot avea mai multe, iar altele – niciunul.

"Dacă nu funcționează, generatorul se strică și nu sunt sigur că toate aceste 618 generatoare sunt bune. Ele trebuie pornit periodic", spune Coceaș.

Responsabilii de la Ministerul Educației au declarat Europei Libere că solicitarea privind necesarul de generatoare în instituțiile de învățământ vine de la Ministerul Energiei.  

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo