Serebrian, despre vizita lui Parlicov la Gazprom: Întreruperea livrărilor de gaz ar fi o catastrofă umanitară ce va afecta cetățenii de pe ambele maluri

26 noiembrie 2024, 14:51
Embed:

Vizita ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Sankt-Petersburg pentru discuții cu reprezentanții Gazprom, era nu doar necesară, ci și previzibilă. Declarația a fost făcută, într-un interviu pentru Moldova 1, de către vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul a menționat că o eventuală întrerupere a tranzitului ar putea declanșa o criză umanitară care va afecta, în consecință, cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Era un lucru oarecum previzibil, nu putem să spunem că s-a întâmplat ceva cu totul și cu totul neașteptat. Cu concernul Gazprom discută foarte multă lume, inclusiv din UE. Nu este un lucru care să fie într-atât de spectaculos pe cum îl pretind unii. Este o discuție cu un agent economic, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. O astfel de situație, întreruperea livrărilor de gaz, ar fi nu pur și simplu o criză, îndrăznesc să spun că ar fi o catastrofă umanitară, pentru că ar duce și la o prăbușire a sistemului economic de livrare a energiei electrice. Ar fi afectate zeci de mii de familii și de pe malul drept, dar și de pe malul stâng. Este un lucru pe care orice stat este dator să îl evite", a declarat Oleg Serebrian.

Vicepremierul a precizat că, în astfel de situații, statul are datoria de a face tot posibilul pentru a proteja populația, chiar dacă acest lucru presupune concesii.

"Știți foarte bine că chiar dacă sunt doi-trei cetățeni preluați, nu știu, în urma unui atac terorist, statul negociază și face concesiuni, uneori chiar concesiuni nedorite, care nu plac publicului larg, poate. În cazul de față, este vorba de sute de mii de cetățeni, de bunăstarea și stabilitatea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului".

Amintim că, pe 25 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt. De asemenea, au discutat soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom. În acest context, părțile au convenit că vor relua consultările pe această chestiune.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo