Serviciile de criptomonede cad sub incidența răspunderii penale în Moldova

23 ianuarie 2025, 21:11
7

Prestarea serviciilor legate de activele virtuale este interzisă în Moldova şi, prin urmare, nerespectarea acestor prevederi se pedepseşte penal.

După cum relatează agenţia Infotag, experţii Centrului Expert-Grup amintesc despre aceasta în analiza lor.

Analiza, dedicată criptomonedelor şi tehnologiei blockchain, spune că acestea au un potenţial mare de a transforma sistemul financiar global, inclusiv prin introducerea monedelor digitale ale băncilor centrale.

"Dar aceste monede comportă şi riscuri semnificative. Volatilitatea extremă a preţurilor este o preocupare majoră pentru investitori, în timp ce lipsa unei reglementări adecvate face piaţa vulnerabilă la fraudă şi la activităţi ilegale", se arată în comunicat.

De asemenea, experţii atrag atenţia asupra impactului exploatării criptomonedelor asupra mediului - numindu-l un aspect care nu poate fi ignorat, considerând că acesta necesită soluţii durabile şi inovatoare.

Documentul citează avantajele tranzacţiilor cu criptomonede: acestea sunt apreciate pentru anonimatul lor; emiterea şi circulaţia criptomonedelor sunt descentralizate, reducând dependenţa de un singur intermediar; spre deosebire de pieţele financiare sau instituţiile bancare, care au program de lucru şi de odihnă, tranzacţiile cu criptomonede pot fi efectuate 24/7; nu există restricţii de tranzacţionare; şi pot fi evitate costurile asociate schimbului valutar.

Dezavantajele includ: criptomonedele nu sunt acceptate pe scară largă ca mijloc de schimb, multe state clasifică utilizarea lor ca fiind ilegală pe teritoriul lor; nu au valoare intrinsecă precum metalele preţioase, spre deosebire de monedele naţionale, emiterea criptomonedelor nu este garantată; criptomonedele sunt foarte volatile, ceea ce creşte riscul unor posibile pierderi semnificative atunci când sunt vândute sau utilizate în tranzacţii; criptomonedele sunt mijlocul preferat pentru tranzacţiile ilegale.

În 2023, tranzacţiile ilicite cu criptomonede au atins un volum de 24,2 miliarde de dolari (0,34% din totalul tranzacţiilor cu criptomonede).

Criptomonedele au câştigat popularitate mai mult ca instrument de investiţii. La aproximativ un an de la lansarea celei mai populare criptomonede, Bitcoin, aceasta a fost folosită pentru prima dată pentru a cumpăra ceva tangibil la 22 mai 2010. Astfel, 10 mii de bitcoini au fost folosiţi pentru a cumpăra două pizza. Iar în octombrie 2024, 10 mii de bitcoini plătiţi pentru două pizza valorau 628 de milioane de dolari.

În 2025, valoarea unui bitcoin a atins un preţ record de 109 mii de dolari.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo