Fostul director executiv al Asociației "Forţa Fermierilor", Alexandr Slusari avertizează că din cauza temperaturilor scăzute situaţia din agricultură devine tot mai "alarmantă". Potrivit acestuia, îngheţurile au pus în pericol atât plantaţiile multianuale precum cireşii, piersicii, caisii, cât şi culturile de toamnă, astfel, există riscul ca fermierii să confrunte şi în acest an cu "o criză majoră".
"În 30 de ani nu țin minte că așa temperaturi joase să țină în primăvară așa perioada de durată. Se așteaptă friguri 5 zile consecutiv. Temperaturile nocturne coboară sub cele prognozate. Ieri în zona Briceni-Ocnița dimineață au fost -6-7. Azi dimineață temperaturile similare sunt fixate în zona lăngă Bălți. Nici în centru și sudul situația nu este cu mult mai bună", a scris Slusari.
Potrivit acestuia, fermierii se confruntă cu o criză majoră atât din cauza secetei din ultimii trei ani, cât şi a îngheţurilor din această perioadă:
"Dincolo de plantațiile multianuale cum ar fi cais și migdali, unele soiuri de cireș, piersic și struguri există mare risc pentru culturile de toamnă. Poate să înghețe rapița și va fi semnificativ micșorată recolta de grău și culturilor de grupa a doua, care au fost semănate recent. Este riscul de înghețuri pentru semănăturile sfeclei de zahăr. La seceta de 3 ani la rănd, care agricultorii au suportat practic fără sprijinul din partea statului, se adaugă altă criza majoră" a adăugat el.
Precizăm că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis luni, 7 aprilie, o avertizare meteorologică de Cod Galben de îngheţuri pe întreg teritoriul ţării în intervalul 8 - 9 aprilie. Astfel, potrivit meteorologilor, în această perioadă în orele nocturne și ale dimineții, se prevăd înghețuri cu intensitatea de 0..-5°C.
În acest context, ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a precizat că dacă au fost înregistrate pierderi, fermierii trebuie să anunțe primăria în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului:
"Primarul convoacă o comisie care în termen de șase zile lucrătoare trebuie să evalueze pagubele în teren și să întocmească actul de constatare. Acest act este înregistrat în evidența contabilă și este necesar pentru obținerea Avizului de atestare a impedimentului justificator, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ulterior, este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori", mai transmit autorităţile", au transmis autorităţile.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ