Alexandr Slusari, membru al Consiliului de Observatori al Energocom afirmă că "Nu a existat și nu există la moment varianta legală de livrare a gazului în Transnistria". Potrivit acestuia, orice compania, care va furniza gaze pe malul stâng al Nistrului, gratis sau contra plată, conform legislației Republicii Moldova ar trebui să dețină licența de distribuție a gazelor, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, iar Tiraspoltransgaz nu deţine un asemenea document. De asemenea, Slusari susţine că "gazul umanitar" promis Tiraspolului de către Federaţia Rusă, ar putea fi livrat doar în baza unui acord bilateral, semnat de către autorităţile de la Chişinău şi cele de la Moscova.
" Beneficiarii ajutorului umanitar conform legii RM nr. 1491 din 28.11.2002 nu pot fi persoanele juridice-întreprinderi. Autoritățile moldave trebuie să aibă acces permanent în Transnistria pentru verificarea modului de utilizare a ajutorului umanitar", explică ex vicepreşedintele Parlamentului.
În contextul crizei economice, Slusari mai crede că guvernarea "influenţată de circumstanţe geopolitice, poziția partenerilor externi și slăbiciunea generală a guvernului, va ceda și gazul în maximum 10 zile revine pe malul stâng" :
"Solicitarea mea este ca în cadrul acestei tranzacției dubioase autoritățile constituționale să nu admită ca Moldova să nimerească sub sancțiunile internaționale în urma transferurilor suspecte, precum și să aibă mult mai mare grijă de industria de pe malul drept, care va activa cu tarife la lumină de peste 5 ori mai mare comparativ cu întreprinderile similare din Transnistria", a mai punctat Alexandr Slusari.
Precizăm că luni, 20 ianuarie, liderul separatism de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a anunţat că Tiraspolul este gata să procure gaze naturale prin intermediul SA MoldovaGaz.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ