Slusari trage semnal de alarmă: Din mai ne putem aștepta la un nou deficit de energie electrică

30 aprilie 2025, 12:42

Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, fostul deputat Alexandr Slusari, susține că Moldova ar putea fi lovită de o nouă criză energetică în a doua jumătate a lunii mai. Slusari explică acest pericol prin creșterea consumului de electricitate în perioada de vară, dar și a războiului din Ucraina. 

”Problema poate să ne lovească până la alegeri. Din a doua jumătatea a lunii mai putem aștepta la creșterea bruscă a consumului energiei electrice din cauza căldurilor și deficitul acestei în regiune în contextul problemelor în Ucraina. Atunci ce va face executivul ? Va alerga fugă la Tiraspol pentru revenirea cu orice preț la livrări de la MGRAS sau va apela din nou la UE cu cerșitul pentru compensații și mai mari ? Mă tem că impactul politic negativ al miopiei și populismului ar fi atunci mai puternic”, scrie Slusari.

Politicianul susține că în prezent Energocom face tot ce îi stă în puteri pentru a procura energia electrică la preț convenabil, dar Guvernul, fiind în febra pregătirilor pentru scrutinul parlamentar din septembrie, nu întreprinde măsurile necesare pentru a asigura piața energetică.

”Prețul mediu ponderat de achiziționare a energiei electrice în luna aprilie va constitui circă 108 euro per Mwt. Aproximativ cu 37 euro mai mic decât cifra introdusă în tariful actual. După cum vedeți, Energocom depune eforturi enorme pentru livrarea energiei electrice fără întreruperi și la prețuri, care ar permite să diminueze tariful pentru consumatori.

Dar ce face Guvernul ? La 16 ianuarie CSE a decis accesarea instrumentelor Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru solicitarea asistenței internaționale. Cu sprijinul UE ar trebui să fie instalate 10 centrale electrice mici și o centrală electrică mare cu turbină pe gaz. Doar cele 10 centrale ar fi putut să fie funcționale din vara și ar fi asigurat undeva 20 % din consumul mediu zilnic al energiei electrice.

Din păcate, după decizia CSE guvernul cam a uitat de problema. S-a mers pe linia tradițională, strict populistă și cu riscuri majore în perspectivă. Hai să luăm resurse financiare de la Uniune Europeană doar pentru compensații. Banii cum vin, așa și pleacă din țară. Se schimbă doar cifra datoriei externe. Peștele electoral este mult mai gustos la moment decât undița pentru viitorul sustenabil energetic al Republicii Moldova”, susține Alexandr Slusari.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo