Specialiștii AVERTIZEAZĂ: EURO 2024 ar putea declanșa un val de COVID în această vară

03 iulie 2024, 07:39
covid

Euro 2024 ar putea declanșa un val de COVID în această vară, a sugerat un om de știință important, transmite The Telegraph, citează digi24.ro. Experții au avertizat anterior că un val de vară se pregătește, și asta pentru că internările au crescut cu un sfert într-o săptămână în Marea Britanie.

Cazurile s-au înmulțit pe fondul unei creșteri a variantei "Flirt", cunoscută sub numele de KP.3, deși lipsa testării a făcut-o greu de confirmat. Profesorul Mark Woolhouse, expert în epidemiologia bolilor infecțioase la Universitatea din Edinburgh și fost consilier al guvernului britanic cu privire la COVID-19, a declarat că această creștere pare să coincidă cu Campionatul European, la fel ca în 2021.

"Supravegherea cazurilor de Covid în Marea Britanie este mult mai puțin intensă decât altădată, astfel încât este dificil să urmărim creșterea și scăderea valurilor de infecție, să evaluăm severitatea diferitelor variante sau să știm cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva lor", a explicat el.

"Chiar și așa, există o impresie generalizată de creștere a valului de vară 2024, la fel cum am văzut în 2021, când a existat și un turneu de fotbal Euro, dovezi că acest lucru a contribuit semnificativ la răspândirea infecției".

Dr. Jamie Lopez Bernal, epidemiolog consultant pentru imunizare la Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA),a declarat că "se observă o creștere a COVID-19 în toți indicatorii, inclusiv spitalizările".

Experții se tem că vaccinurile existente ar putea să nu ofere același nivel de protecție împotriva noilor variante, care sunt la câteva mutații distanță de cele care s-au răspândit inițial. Principalele variante "Flirt", cunoscute sub numele de KP.2 și KP.3, reprezentau împreună 40 % din COVID în aprilie – ultima dată când UKHSA a publicat o defalcare a variantelor. Deși KP.2 a fost cea mai răspândită dintre cele două atunci, se crede că KP.3 este forța motrice din spatele unui val de vară. Ambele sunt mutații ale variantei JN.1, dominantă anterior, iar oamenii de știință cred că acestea permit virusului să se răspândească mai ușor.

Prof. Woolhouse a adăugat: "Valurile continuă să fie conduse de o combinație de noi variante și de o scădere parțială a imunității la infecție".

El a spus că ar exista o circulație continuă a virusului și niveluri fluctuante ale bolii, spitalizări și decese până când va exista o schimbare în care majoritatea oamenilor au fost expuși la COVID în timp ce erau tineri.

"Astfel se va ajunge la o creștere a imunității care îi va face mult mai puțin vulnerabili atunci când sunt în vârstă și fragili. Chiar și așa, am putea continua să oferim vaccinuri celor mai vulnerabile grupuri. Iar COVID-19 va deveni doar o altă răceală obișnuită", a precizat Prof. Woolhouse.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo