
Statul român, prin Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" din Constanța (CN APM SA),a depus prima ofertă neangajantă pentru preluarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (GIFP) – ICS Danube Logistics SRL – din Republica Moldova, transmite Profit.ro.
În prezent, operatorul portuar este deținut integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD),care acționează ca beneficiar final al ISPD. Potrivit informațiilor publicate de portalul românesc Profit.ro, oferta a fost depusă pe 24 aprilie, după lansarea de către BERD a unei licitații internaționale menite să atragă investitori strategici și financiari pentru dezvoltarea pe termen lung a portului Giurgiulești, singurul punct de acces maritim al Republicii Moldova.
Având în vedere importanța geostrategică regională a activului, România a decis să participe la procesul de selecție prin intermediul CN APM SA, care administrează și portul Constanța – cel mai mare port la Marea Neagră.
În paralel, CN APM SA a lansat o licitație deschisă pentru achiziția de servicii de consultanță privind cumpărarea unui operator portuar din Republica Moldova. Contractul, în valoare de 2 milioane de lei românești (aproximativ 7,58 milioane de lei moldovenești),presupune realizarea unui raport de due diligence privind activele, situația financiară și perspectivele Danube Logistics SRL. Cinci operatori economici s-au înscris, iar câștigătorul va trebui să finalizeze raportul în termen de trei săptămâni.
Totuși, România nu este singura interesată de activul strategic. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolia, deja opt investitori potențiali și-au exprimat interesul.
Portul Internațional Liber Giurgiulești, situat pe 133,8 km ai Dunării, la granița cu România și Ucraina, joacă un rol-cheie în conectivitatea Republicii Moldova la comerțul internațional. Administra de Danube Logistics din 2005, portul a înregistrat în 2023 un volum record de 2,17 milioane de tone de mărfuri manipulate, în creștere cu 18,6% față de 2022. Totodată, a fost atins un maxim istoric de 8.460 de containere procesate.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ