Studenţi USMF, obligaţi să întoarcă statului 7,8 milioane de lei, banii pentru studii

31 mai 2024, 16:40

Peste 140 de foști medici și farmaciști rezidenți care au terminat studiile cu finanțare din bugetul de stat în anii 2018-2023 nu s-au prezentat la locul de repartizare și au restituit statului 7,8 milioane de lei, potrivit datelor oferite Europei Libere de către Ministerul Sănătăți. 

Potrivit moldova.europalibera.org,  în perioada 2018-2023, au fost înmatriculați la studii de rezidențiat cu finanțare din bugetul de stat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” 1.490 de tineri. 143 de absolvenți nu s-au prezentat acolo unde au fost repartizați.

Motivele pentru care tinerii nu se prezintă sunt „necunoscute” pentru Ministerul Sănătății, care spune că aceștia au fost „somați” să respecte prevederile legislației cu privire la efectuarea studiilor de rezidențiat. O parte din cei care nu au fost de acord cu locul de repartizare și au întors banii activează oricum în spitale.

Europa Liberă a accesat portalul instanțelor de judecată, unde a găsit mai multe hotărâri prin care foștii rezidenți ai Universității de Medicină au fost obligați să întoarcă fie integral, fie parțial banii pentru studii. De exemplu, o tânără fost obligată să restituie 270.000 de lei în contul Ministerului Sănătății și alte 8.000 de lei pentru taxa de stat, întrucât după terminarea studiilor de rezidențiat nu a mers să lucreze ca medic chirurg la Spitalul Raional Hâncești, acolo unde a fost repartizată.

În anul 2017, Ministerul Sănătății, atunci în frunte cu Ruxanda Glavan, a acționat în judecată 103 medici din promoția anului 2016 care au refuzat să se angajeze în sistemul public. Deși anterior blama acțiunea, după ce a devenit ministră a Sănătății, în 2019 și apoi în 2021, Ala Nemerenco nu a oprit acest proces.

Din anul 2022, este aplicat un nou regulament de admitere în rezidențiat. Pentru studiile cu finanțare de la bugetul de stat, admiterea la are loc în două moduri: pe loc și pe post.

Medicii sau farmaciștii admiși „pe loc” semnează un contract cu Ministerul Sănătății, obligându-se să activeze într-o instituție medicală conform repartizării de către minister, ținând cont de necesitățile sistemului de sănătate, pe o perioadă de cel puțin 3 ani după absolvire.

Cei admiși „pe post” vor ocupa, la fel, cel puțin 3 ani după absolvire, posturile vacante din instituțiile medicale publice, deoarece ei semnează la admitere un contract în acest sens atât cu Ministerul Sănătății, cât și cu instituția care oferă postul respectiv.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo