Marina Tauber, deputatul fostului Partid " Şor " a ajuns pe banca acuzaţilor şi riscă până la 4 ani de închisoare sau amendă de până la 47.500 de lei. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, Tauber este învinuită de infracţiunea de amestec în înfăptuirea justiţiei.
" Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată pentru examinarea în fond a cauzei penale de învinuire a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tauber. Amestecul sub orice formă în judecarea cauzelor penale de către instanţele de judecată cu scopul de a împiedica examinarea multilaterală, deplină şi obiectivă a cauzei concrete sau de a obţine pronunţarea unei hotărâri judecătoreşi ilegale. ( prevăzute de art. 303 alin 3 din Codul Penal ) după prezentarea materialelor urmăririi penale şi soluţionarea cererilor şi plângerilor părţii apărării înaintate după ce au luat cunoştinţă cu materialele cauzei. " este menţionat într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie din data de 2 aprilie.
Potivit informaţiilor, cauza penală a fost pornită în data de 2 mai 2023 de către procurorul general interimar al Republicii Moldova, în baza unei sesizări de la Procuratura Anticorupţie. Mai exact, Tauber este învinuită că în data de 12 aprilie 2023, în calitate de deputat, a încercat să împiedice examinarea unei cauze penale de învinuire a lui Ilan Şor de comiterea infracţiunilor de escrocherie şi spălare de bani. Astfel, Tauber ar fi încercat să intimideze şi să ofenseze procurorul, dar şi judecătorii Curţii de Apel Chişinău care examinau cauza.
" Utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, ameninţând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară aşteptau 3000 de susţinători care vor periciclita în continuarea şedinţei de judecată. În asemenea circumstanţe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă şedinţa şi să se retragă din sală, ulterior, calificând aceste acţiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea şedinţei de judecată, împiedicarea desfăşurării şedinţei de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiţie şi care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuţiilor profesionale şi ofensând onoarea şi demnitatea judecătorilor. "
Precizăm că în data de 14 martie 2024, Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară, după ce procurorul general interimar, Ion Munteanu a solicitat Parlamentului ridicarea imunităţii deputatului. Cauza penală în care este vizată Tauber este examinată de către Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani. De asemenea, deputatul nu-şi recunoaşte vinovăţia de amestec în înfăptuirea justiţiei.