Sergiu Tofilat s-a arătat dezamăgit de ședința Consiliului Suprem de Securitate, acolo unde aștepta ca reprezentanții conducerii statului să vină cu soluții în acest sens, cum ar fi, de exemplu, achiziția de centrale modulare, după exemplul Ucrainei.
"Noi, la moment, producem până la 350 MW aici în R. Moldova. În orele de vârf, dimineața și seara, consumăm 900 de MW. Noi suntem nevoiți să importăm acest deficit în fiecare oră. Cum ieșim din sezonul de încălzire și CET-urile nu mai fac căldură, acest deficit va crește, cam din martie – aprilie. În situația asta vom fi nevoiți să luăm ceea ce nu ne ajunge, la prețuri de avarie, care sunt de 250-350 de euro, mai mari de pe bursă, sau vom fi nevoiți să trecem la grafic de deconectări. Nu e glumă! Mă așteptam ca la CSS să fie discutat: hai să găsim centrale electrice modulare, mobile, turbine pe gaz, să le arendăm, să le cumpărăm, produc până la 35 de MW, asta o face Ucraina. De nu, riscăm în câteva luni ori să majorăm tariful, ori să trecem la deconectări", a declarat Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii Rezoomat de la Realitatea.
Expertul s-a referit și la actuala criză a gazelor din regiunea transnistreană și ce se va întâmpla după expirarea contractului cu Gazprom în septembrie 2026.
"Eu nu am auzit răspunsuri la aceste probleme. S-a reiterat că R. Moldova nu va obstrucționa livările de gaze în stânga Nistrului, dacă Gazprom va oferi acest gaz și cred că acesta este scenariul de bază pe care se merge. Bun, am înțeles. Dar asta înseamnă că noi în continuare tolerăm finanțarea separatismului și nu am auzit o soluție. În septembrie 2023, am elaborat o analiză pe subiectul reintegrării și am pus acolo toate aceste elemente. Din discuțiile pe care le-am avut la Guvern, erau toate instituțiile responsabile, răspunsul a fost de genul: noi nu avem când, ne ocupăm de integrare UE, nu avem bani, nu avem bani. Viziune nu există", a mai adăugat Sergiu Tofilat.
Deputatul PAS, Roman Roșca, a declarat însă că viziuni există și sunt analizate, însă vor putea fi puse în practică doar după o decizie politică privind statutul regiunii din stânga Nistrului.
"În 2024 au fost prezentate studii de reintegrare, au fost mai multe forumuri, le-am examinat. Toate aceste studii țin anume de procesele de integrare după luarea unei decizii politicie privind statutul a acelor regiuni. Noi am studiat studiile respective, dar cum va decurge procesul de negocieri și pe care formulă se va merge nu am participat, probabil sunt la un nivel mai înalt. Acolo se discută mai mult la acest plan. Faptul că toate nu sunt acum elaborate într-un singur document, da poate asta ar fi un neajuns, dar se discută", a declarat Roman Roșca.