Tragedia din Prahova: Fata ucisă de urs a sunat la 112 să ceară ajutor, prietenul ei a văzut apoi cum e târâtă în pădure

10 iulie 2024, 16:31

Poliția Prahova a deschis două dosare penale, unul pentru ucidere din culpă, iar cel de-al doilea pentru braconaj cinegetic, în cazul atacului ursului care a omorât o tânără de 19 ani pe traseul Jepii Mici din Bucegi. Sunt doar chestiuni procedurale, impuse de legile românești, care se vor finaliza cu clasare, fără ca cineva să fie inculpat, scrie Libertatea.ro.

Fiind vorba de o moarte violentă, trupul fetei a fost transportat la SML Ploiești pentru ca un medic legist să dea verdictul oficial cu privire la cauza decesului. Autopsia a fost programată pentru ziua de joi, 11 iulie. Conform legii, este nevoie să treacă 24 de ore de la declararea decesului pentru această procedură, spun specialiștii.

Între timp au apărut informații cutremurătoare cu privire la momentul în care ursul a atacat cuplul de tineri aflați pe traseul Jepii Mici. Prima care a efectuat apelul pentru a cere ajutor la 112 a fost chiar tânăra de 19 ani.

Ulterior a sunat la Serviciul Unic de Urgență și prietenul care o însoțea, dar acesta a anunțat că fata fusese deja rănită și târâtă de urs într-o zonă care nu se mai afla în raza lui de vedere. Salvamontiștii care au intervenit au fost cei care au depistat trupul sfâșiat al tinerei la baza unei stânci. Nu s-a mai putut face nimic pentru fată, rănile de pe corp fiind extrem de grave. Inițial s-a cerut intervenția unui elicopter pentru ca trupul să fie transportat în stațiunea Bușteni, dar spațiul era mult prea accidentat și îngust pentru ca operațiunea să nu fie periculoasă.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

În plus, animalul nu și-a abandonat nicio clipă prada, devenise agresiv și a încercat să atace inclusiv echipa de salvamontiști. Atunci s-a luat decizia ca ursul să fie împușcat pe loc, fără să se mai aștepte respectarea procedurilor, fiind vorba despre o stare de necesitate.

De altfel, cadavrul animalului a fost fotografiat alături de cel al tinerei. Aceste este și motivul pentru care Poliția Prahova a deschis un dosar penal pentru braconaj.

„Conform cadrului legal, polițiștii sunt obligați să deschidă dosar penal. Nu este alegerea lor dacă deschid sau nu acțiunea penală. Starea de necesitate trebuie sa fie stabilită în cadrul procesual penal, nu se stabilește ,,din oficiu”. Pentru că era vorba despre o urgență reală, salvamontiștii fiind amenințați de urs, politiștii vor trimite dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, urgent, cu propunere de clasare”, au precizat pentru Libertatea surse judiciare.

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo