UE intenționează să introducă taxe vamale mai mari pentru importurile din Ucraina – FT

14 mai 2025, 09:14

Uniunea Europeană se pregătește să aplice taxe vamale semnificativ mai mari asupra importurilor din Ucraina. Această decizie va lovi economia Kievului într-un moment crucial al luptei împotriva agresiunii ruse, transmite UNIAN.

Publicația Financial Times scrie că, potrivit unor diplomați, decizia de a opri brusc aplicarea acordurilor comerciale speciale, care permiteau majorității produselor ucrainene să fie importate în UE fără taxe vamale, a fost luată după ce Polonia a inițiat un demers pentru protejarea fermierilor din blocul comunitar.

Uniunea Europeană are deja un acord de liber schimb cu Ucraina, însă după invazia Rusiei în 2022, blocul comunitar a mers mai departe și a suspendat temporar taxele vamale rămase. Aceste măsuri urmează să expire la 6 iunie, iar UE intenționează să le înlocuiască cu ”măsuri de tranziție”, în timp ce ambele părți lucrează la un nou acord comercial.

Totuși, potrivit diplomaților, această propunere de tranziție va reduce drastic cotele fără taxe vamale pentru produsele agricole – un colac de salvare atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru bugetul țării.

”Comisia analizează, de asemenea, posibile măsuri tranzitorii în cazul în care negocierile nu vor fi finalizate și aplicate până la 6 iunie”, a declarat un reprezentant al Comisiei Europene.

La rândul său, președintele Comitetului pentru comerț din Parlamentul European, Bernd Lange, a subliniat:

”Este într-adevăr un semnal prost pentru Ucraina. Găsirea unei soluții va dura cel puțin până în octombrie.”

Potrivit estimărilor guvernului ucrainean, revenirea la condițiile comerciale de dinainte de război ar reduce veniturile țării cu aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an. Doi diplomați ai Uniunii Europene au declarat că măsura de tranziție propusă de Comisia Europeană prevede împărțirea cotelor anuale fără taxe vamale în 12 tranșe lunare, pentru a limita volumul importurilor pe durata negocierilor.

Cele mai mari restricții vor afecta porumbul, zahărul, mierea și carnea de pasăre. Cota pentru porumb va fi redusă de la 4,7 milioane de tone la 650.000 de tone pe an. Cota pentru carnea de pasăre va scădea de la 57.110 tone la 40.000 de tone, iar pentru zahăr, de la 109.000 tone la 40.700 de tone.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo