Un bloc cu cinci etaje din Criuleni, în care urmau să locuiască mai mulţi angajați ai școlii profesionale din oraș, lăsat în paragină

26 martie 2025, 10:17

Un bloc cu cinci etaje din Criuleni, destinat angajaților Școlii Profesionale din oraș, stă în paragină de peste 30 de ani. Construcția, începută în 1992, a fost abandonată din lipsă de finanțare, iar în ultimii 15 ani nu s-a mai investit niciun leu, transmit jurnaliştii de la Cu sens.md.

Profesorii care urmau să beneficieze de apartamentele de serviciu și-au pierdut speranța că vor mai trăi în locuințele promise. La rândul său,  ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, declară că pentru finalizarea acestui proiect ar fi nevoie de încă circa cinci milioane de euro, iar autorităţile nu intenţionează să aloce bani pentru acest bloc în viitorul apropiat întrucât prioritare acum sunt căminele şi instituţiile und există activitate didactică. 

 

Blocul de locuit din Criuleni, situat la 15 minute de centrul orașului, a fost gândit pentru a asigura locuințe de serviciu pentru 20 de angajați ai Școlii Profesionale din oraș. Construcția a început în 1992, iar în 1996 lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. Ele au fost reluate în 2002, însă doar o parte dintre investiții au fost realizate.

 

Începând cu anul 2006, antreprenorul responsabil nu a mai efectuat întreg volumul de lucrări, iar din 2011 construcția a fost complet abandonată.

Potrivit documentelor disponibile, în perioada 2002 - 2011, Ministerul Educației și Cercetării a alocat aproape 5 milioane de lei pentru proiect, dintre care doar 3,9 milioane de lei au fost efectiv investiți. De exemplu, în 2009, din cei 600.000 de lei alocați, au fost cheltuiți doar 129.000 de lei, iar în 2011, din cei 550.000 de lei alocați, nu a fost utilizat niciun leu.

 

Clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare. Deși în unele apartamente au fost instalate grupuri sanitare, prize și calorifere, infrastructura electrică și sistemul de încălzire sunt nefuncționale. Bucăți din streașină stau să cadă, pereții sunt deteriorați, iar mai multe geamuri sunt sparte.

În prezent, blocul este păzit de doi paznici care încearcă să prevină vandalizarea acestuia.

Mihai Racu, unul dintre paznici, susține că de-a lungul timpului mai multe ferestre au fost sparte de copii, iar clădirea riscă să se degradeze și mai mult.

"Noi suntem doi paznici care stăm aici zi de zi. Păzim clădirea cât putem, dar copiii tot mai aruncă pietre în geamuri. Mai e de lucru mult până să fie locuibilă casa asta", a declarat Mihai Racu.

Vladimir Sușițchi, celălalt paznic, fost inginer șef la unul dintre furnizorii naționali de electricitate, susține că infrastructura electrică este complet compromisă.

"Cablurile pentru electricitate au fost instalate acum 30 de ani. Ele nu mai sunt funcționale. Trebuie înlocuite complet", afirmă Vladimir Sușițchi.

 

Profesori care au așteptat zeci de ani fără rezultat

 

Printre profesorii care au fost incluși pe lista beneficiarilor de apartamente se numără Elena Vicol, fostă profesoară de fizică la Școala Profesională din Criuleni. Aceasta așteaptă de aproape 30 de ani să primească un apartament.

"Am depus cererea în anii ’90. Mă așteptam să primesc un apartament cu două odăi pentru mine și familia mea. Între timp, am crescut copiii în căminul școlii, în condiții precare. Apa era doar la un singur lavoar, umezeala era mare și copiii se îmbolnăveau des", a spus Elena Vicol.

Și alți profesori, precum Larisa Gașper și Alexandru Duca, afirmă că și-au pierdut speranța că vor mai primi apartamentele promise.

"Am stat cu gândul că o să primesc un apartament și o să am o casă a mea. După 30 de ani, îmi dau seama că am pierdut timpul", spune Larisa Gașper.

"Am sperat până anul trecut că o să primim apartamentele. Până la urmă am luat un credit și mi-am cumpărat o casă", a declarat Alexandru Duca, director adjunct la Școala Profesională din Criuleni.

 

Ministerul Educației: Nu există fonduri pentru finalizare

 

Directorul interimar al școlii, Vasile Iapără, susține că a trimis în repetate rânduri solicitări la Ministerul Educației și Cercetării pentru alocarea fondurilor necesare finalizării construcției.

"Blocul este finalizat în proporție de 80%. Dacă s-ar aloca fonduri pentru lucrările inginerești - apă, electricitate, gaze - într-o lună ar putea fi locuibil. Am propus să repartizăm apartamentele profesorilor care să le renoveze din banii lor, dar Ministerul a refuzat această soluție", a declarat Vasile Iapără.

 

Citeşte continuarea pe Cu Sens.md 

 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo