Veronica Dragalin vine cu o reacţie în urma scandalului iscat, după ce în spaţiul public a apărut o scrisoare semnată de ea, în care a semnalat anumite presiuni din partea preşedintelui şi premierului. Deşi atât prim-ministrul Recean, cât şi preşedintele Sandu au negat veridicitatea declaraţiilor Veronicăi Dragalin, acuzând-o de "informaţii false", fostul şef al Procuraturii Anticorupţie (PA) confirmă autenticitatea documentului şi spune că "este pregătita pentru un test la poligraf" în care să demonstreze că spune adevărul. "Data, ora și conținutul ședințelor mele cu conducerea țării le am notate și documentate și pot fi confirmate", a subliniat Dragalin.
"Am semnat o scrisoare cu toată conștiința și responsabilitatea că îmi asum tot ce am declarat. Declarațiile unui martor au calitate de probă. Sunt gata să trec și un poligraf să demonstrez că spun adevărul.
Ca procuror, înțeleg foarte bine cum se documentează fapte și cum se acumulează probe pentru a stabili adevărul. Data, ora și conținutul ședințelor mele cu conducerea țării le am notate și documentate și pot fi confirmate prin registre sau înregistrări video din clădirile respective, de paza de stat care m-a condus la acele ședințe, de alte persoane cu care am vorbit despre discuțiile avute imediat după și prin multe alte metode", a transmis Veronica Dragalin.
Fostul şef al PA mai menţionează că a scris şi alte scrisori cu "acuzații grave" încă în perioada în care era la cârma instituţiei, însă, unele dintre acestea încă nu au fost făcute publice:
"În mandatul meu, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată 25 procurori și judecători, inclusiv pentru acte de corupție documentate cu audio și video. Judecători au fost condamnați la închisoare pentru corupție. Au fost sancționați disciplinar alți procurori și judecători pe baza sesizărilor depuse de mine personal la CSP și CSM. Victoria Furtună a plecat din Procuratura Anticorupție nu prin vetting, dar după ce eu am scris un denunț pe baza la care a fost pornit un dosar penal.
Când am solicitat de repetate ori instrumente de la politicieni să-mi pot forma echipa de procurori, să-i pot înlătura pe cei în care nu am încredere și recruta alții în loc, am fost refuzată. Când am bătut alarmă despre modul în care a fost executată procedura pre-vetting, am fost ignorată.
Am început să critic public această procedură după ce toți 4 procurori anticorupție care aplicase la CSP nu au promovat pre-vetting - procurori care lucrau la dosare în privința lui Șor, Platon și alții - între timp ce alți procurori cu proceduri disciplinare și multe alte lucruri dubioase au trecut cu brio", a transmis ea.
De asemenea, ex şeful PA acuză,din nou, clasa politică din Republica Moldova de faptul că "influențează justiția prin eliminarea nejustificată a procurorilor și judecătorilor":
"Mi s-a spus să plec, când am insistat că sunt un procuror independent, 61 deputați PAS au ridicat mâna pentru o lege cu scopul de a mă scoate din funcție și de a distruge Procuratura Anticorupție și toate dosarele pendinte.
De ce nu am ieșit la televizor atunci când au început semnalele îngrijorătoare? Trebuia să ies pe 05 septembrie 2022, după ce în ședința CSS, președintele CSM de pe atunci se lăuda că el și Eugen Rurac controlează justiția, față de întreaga conducere a țării - Președinte, Prim ministru, Președinte a Parlamentului, miniștri, deputați, directorul SIS, directorul CNA, Procurorul General, CSP și reprezentanți ai societății civile.
M-am opus direct și explicit la metodele lor de fiecare dată, i-am avertizat că nu numai voi refuza să particip în așa "justiție" dar voi porni dosare penale în privința lor dacă continuă. Am rămas în funcție cât am putut să asigur că Procuratura Anticorupție nu este folosită în mod abuziv ca o bâtă politică. Dacă ieșeam atunci la televizor, legea PACCO era introdusă în 2022 și nu aș fi reușit să fie sechestrate peste $80 milioane în dosarul Frauda Bancară, înghețate peste $100 milioane în dosarul Laundromat, oprită schema Interpol, anunțat în căutare Plahotniuc, arestat la Londra Platon, condamnați deputații lui Șor la ani de închisoare, condamnați funcționari de rang înalt corupți, pornite multe alte dosare pe scheme de corupție curente și multe multe altele", a conchis Dragalin.
Marţi, 8 aprilie, în spaţiul public a apărut o scrisoare semnată de fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, adresată fostului judecător, Mariana Ursachi. Scrisoare datează din 5 aprilie 2025, iar Veronica Dragalin o atenționează pe Ursachi că ar pute avea unele probele cu reprezentanții puterii, deoarece ar fi luat decizii care nu le-au fost pe plac. De asemenea, acesta a precizat că atât preşedintele Maia Sandu, cât şi premierul Dorin Recean i-ar fi solicitat o "listă a procurorilor pe care îi consideră integri și care "ar trebui să promoveze vettingul" ".
În urma dezvoluirilor, Preşedinţia i-a reproşat Veronică Dragalin că lansează informaţii false, precizând că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie "nu este de acord cu curăţarea sistemului justiţiei".
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ