Viața este tot mai scumpă în Republica Moldova. În luna iulie, comparativ cu luna iunie 2024, s-a înregistrat o majorare a prețurilor medii de consum cu 0,2%. De asemenea, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS),prețurile medii de consum au crescut în luna iulie cu 4,8 la sută față de perioada similară din 2023. Produsele alimentare s-au scumpit cu 4,2%, mărfurile nealimentare, cu 6,8 la sută, iar la servicii s-a înregistrat o creștere cu 2,8%.
Potrivit datelor publicate luni de Biroul Național de Statistică (BNS),în luna iulie, fructele s-au scumpit cu peste 18 procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Iar prețul ouălor, față de anul trecut, a crescut cu peste 23 la sută.
Datele statistice arată că s-au atestat și ieftiniri. De exemplu, prețul uleiului vegetal s-a diminuat cu 11 procente, iar zahărul cu 5 la sută.
De asemenea, s-au înregistrat scumpiri la mărfurile nealimentare. Față de perioada similară a anului trecut, încălțămintea s-a scumpit cu 11,3 la sută, iar confecțiile, cu 6,7 la sută. În perioada raportată, au crescut și prețurile la medicamente, cu aproape 6 procente. În același timp, au crescut prețurile de consum la combustibili și carburanți, creșterea fiind de peste 3 procente. Materialele de construcție au devenit și ele mai scumpe, cu aproape 5%.
Inflația a afectat și costurile pentru servicii, cea mai mare scumpire s-a atestat la serviciile medicale, acestea s-au scumpit cu circa 22,5 procente față de perioada similară a anului trecut. Totuși, BNS raportează și ieftiniri importante în unele sectoare: serviciile comunal-locative au scăzut cu peste 11%, prețul la energia electrică a scăzut cu 12%, gazele naturale au fost mai ieftine cu peste 27%, iar încălzirea centralizată a cunoscut o reducere de peste 30%.
Menționăm că inflația actuală este de 3,8%, iar până la sfârșitul anului se estimează că va fi în jur de 4%.