Anul trecut, moldovenii au plătit în plus zeci de milioane de dolari lunar, la tarifele energetice, susţine expertul în politici economice, Veaceslav Ioniţă. Potrivit acestuia, cauza ar fi "schemele" la procurarea gazelor naturale şi a păcurii, iar acest lucru trebuie să fie investigat de către procurori.
În cadrul unei emsiuni TV, Ioniţă a adăugat că anul trecut, ţara noastră în fiecare lună a plătit cu 40 de milioane de dolari mai mult pentru gazele naturale, decât era preţul de pe piaţa bursei. Potrivit acestuia, aceste supracosturi ar trebui investigate de către procurori, întrucât cetăţenii au fost nevoiţi să achite un tarif mult mai mare decât cel real:
"Avem în ţara noastră companii care 7% din piaţa gazului la noi este liberalizat. De ce Moldovagaz anul trecut nu a avut dreptul să procure gaz. De ce a fost obligată? Am tot vorbit despre păcură, când am cumpărat noi păcura, procurorii dacă vor să afle răspunsul la întrebarea aceasta, când am cumprat păcura cât era preţul la bursa acesteia şi cu cât noi am cumpărat-o şi cu cât ne-au dat-o nouă în tarif, printr-o decizie pe care nimeni nu a văzut-o a Comisiei Situaţii Excepţionale, dacă nu greşesc, cifrele erau cu zece mii şi 29 de mii. Deci, procurorii nu se interesează cât era preţul la bursa păcurii, cu cât au cumpărat-o moldovenii şi cu cât ne-au băgat-o nouă în tarif!" a mai adăugat experul.
Veaceslav Ioniţă a afirmat că Republica Moldova a procurat gaze naturale la un preţ avantajos până în anul 2005:
"Până în 2005 preţul la gaz, într-adevăr, Moldova cumpăra gaz la preţ preferenţial de la Gazprom, am avut preţuri mai bune. Erau ani când plăteam de patru ori mai ieftin decât preţul european. În 2005, când am spus că vrem integrare europeană, ruşii ne-au spus că: "Vreţi asta, bine, atunci veţi plăti şi gazul la preţ european", dar ne-au dat cinci ani de tranziţie. Începând cu 2010 noi am avut preţul mediu european şi întrebarea este: Dacă plătim preţul mediu european, ce ne-a împiedicat pe noi să liberalizăm piaţa, să vândă cel mai bun. Am o întrebare către CNA, dar cum se cheamă din punct de vedere, când ai o ofertă de achiziţie a gazului de 10, 1a, 12 lei, iar instituţiile publice procură gaze cu 16 lei? din punct de vedere a Codului penal, asta cum se cheamă?" a mai precizat Ioniţă.
Precizăm că, ultima dată preţul la gaze a fost micşorat în luna mai, 2024, astfel, pentru un metru cub consumatorii casnici achită 13,13 lei cu TVA inclus.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ