VIDEO Ian Borg: OSCE pledează pentru acordarea unui statut special pentru Transnistria în componența Republicii Moldova

12 aprilie 2024, 12:42
ian

Președinția malteză a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pledează pentru acordarea unui statut special pentru Transnistria în componența Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe, europene și comerțului al Maltei, Ian Borg, în cadrul unei conferințe pe care a susținut-o la Chișinău astăzi, 12 aprilie.

"Reafirmăm angajamentul nostru puternic pentru procesul de reglementare transnistreană. Președinția Maltei sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Munca noastră se va axa pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv între părți. Ne dorim ca procesul de reglementare a conflictului să avanseze la toate nivelurile. Este important ca toate canalele de comunicare să rămână deschise. Susțin angajamentul părților pentru a soluționa toate disputele pașnic", a spus Ian Borg.

Oficialul a mai declarat că procesul de negocieri 5+2 este pus pe pauză, dar Președinția malteză a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa încurajează discuțiile în formatul 1+1.

"Procesul de negocieri în formatul 5+2 este pus pe pauză, dar noi încurajăm discuțiile în formatul 1+1, acolo unde lucrează reprezentanții politici și grupurile de lucru de experți. Această interacțiune permite părților, mediatorilor și observatorilor să monitorizeze implementarea angajamentelor precedente, cum ar fi plăcuțele neutre de înmatriculare, folosirea podului de la Dubăsari, funcționarea școlilor cu grafie latină și apostilarea diplomelor din universitățile transnistrene", a declarat președintele în exercițiu al OSCE.

La rândul său, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declar că Moldova rămâne ferm angajată în soluționarea pașnică a conflictului.

"E unica opțiune pe care o vedem noi. Reiterăm cu fermitate necesitate retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul nostru. Este o poziție cât se poate de clară și contăm pe sprijinul partenerilor noștri din comunitatea internațională, pentru a crea circumstanțele care să grăbească acest proces. Rusia trebuie să-și retragă trupele și munițiile din Republica Moldova, așa cum s-a angajat la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999", a menționat Mihai Popșoi.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo