Fermierii din raionul Dubăsari se plâng pe pagubele provocate de mistreţii de pe malul stâng al Nistrului, care le distrug roada. Subiectul a fost abordat în cadrul unei şedinte a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA),de vineri, 24 ianuarie. Potrivit agricultorilor, animalele le-au distrus chiar şi peste 90% din recolta de porumb de anul trecut.
"Noi în afară de calamităţile naturale mai avem afectate şi terenuri de mistreţi, care sunt gestionaţi de către autorităţile transnistrene. De exemplu, noi am ieşit în câmp şi am constatat că paguba de la secetă era 60% la porumb, când la recoltare ne-am dus la faţa locului, erau afectate 95% din suprafaţă.
Tot este un factor mare care ne influenţează, cu toate că suntem în "situaţii specifice" cu autorităţile transnistrene, dar factorul există ", a afirmat Serghei Guvir, şeful secţiei Agricultură şi Cadastru, raionul Dubăsari.
La rândul său, ministrul Ludmila Catlabuga a precizat că a discutat şi cu alţi fermieri despre problema mistreţilor şi că aceasta urmează a fi analizată:
" Apropo, chiar ieri în discuţii cu un grup de agricultori, la fel s-a identificat această problemă şi nu doar ca pagube, dar în partea cealaltă este şi pesta porcină, ar fi potenţiali purtători în segmentul zootehnic. Nu ştiu, aşa am înţeles că sunteţi în zona de frontieră şi este mult mai dificil, dar...Mediul la fel are şi el careva interdicţii. Haideţi încă o dată să revizuim această întrebare, am înţeles că este problematică pe mai multe dimensiuni în sector" a declarat Catalbuga.
"Dacă la noi, în partea dreaptă este Ministerul Mediului şi cu structurile care sunt, dar acolo merge vorba despre terenurile din partea stângă, de după traseu, unde administrează autorităţile transnistrene.
Ei au umplut pădurile cu mistreţi sălbatici şi umblă şi-i păzesc cu "automatele" (n.r armele) prin jur, să nu dea Doamne cineva să îi împuşte un porc că... Au avut porumb acei care au îngrădit, dar şi cei care au îngrădit... porcul sparge gardul şi intră pe teritoriu şi nu are pe unde ieşi, situaţia e destul de complicată", a conchis Guvir.
Potrivit datelor, locuitorii satelor Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta din raionul Dubăsari dețin 9.500 de hectare după soseaua Râbnița-Tiraspol.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ