
Oamenii legii anunță anihilarea unei scheme de escrocherie cu un prejudiciu de peste 300 de mii de euro. Potrivit informaţiilor, este vorba despre un grup criminal organizat care îşi desfăşura activitatea infracţională în sediul unui call centru din Capitală, de unde contactau persoane din România, iar prin înșelăciune, sub pretextul de a oferi un credit, prin programe specializate clonau și primeau accesul la cardurile bancare ale persoanelor după care, fraudulos, sustrăgeau mijloacele bănești. Potrivit informaţiilor, luni, 5 mai, au fost reţinuţi un tânăr în vârstă de 24 de ani, care era coordonatorul echipei, dar şi un individ de 26 de ani, responsabil de primirea surselor bănești sustrase ilegal.
"Urmare a investigațiilor desfășurate, oamenii legii au stabilit că într-o perioadă nedeterminată de timp până în prezent, un grup de persoane, au pus în aplicare o schemă infracțională transnațională de escrocherie. Astfel, desfășurând fictiv funcțiile de reprezentanți sau pseudo-manageri ai unor companii de creditare, prin aplicarea anumitor tehnici/metode de manipulare, atrăgeau și convingeau persoane din România, predispuse să investească mijloace bănești care, odată fiind transferate pe conturile indicate de suspecți, erau însușite în interesul grupului criminal prin realizarea unui complex de operațiuni financiare pentru a deghiza originea ilicită a veniturilor infracționale.
Ca urmare a măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au identificat un grup infracțional bine organizat specializat în identificarea victimelor de pe teritoriul României, profitând de încrederea acestora, prin înșelăciune, sub pretextul de a oferi un credit, prin programe specializate clonau și primeau accesul la cardurile bancare a părților vătămate după care, fraudulos, sustrăgeau mijloacele bănești, transferându-le pe conturi "wallet" la moment neidentificate. Prejudiciul părților vătămate de la începutul anului 2025 până în prezent, depășește suma de 300.000 mii de euro", menţionează poliţia.
Potrivit oamenilor legii, în urma percheziţiilor efectuate în Capitală, au fost ridicate zeci de telefoane de serviciu şi personale, calculatoare, dar şi carduri de acces în sediul în care era desfăşurată activitatea ilegală.
Conform legislației în vigoare, persona culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani, cu amendă de la 750 000 la 1. 000.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ