
Ajutoare din întreaga lume încep să sosească în Myanmar, după cutremurul cu magnitudinea de 7,7, care a ucis peste 1.600 de oameni și a provocat distrugeri colosale. Specialiștii spun că seismul a eliberat o energie echivalentă cu detonarea a peste 330 de bombe nucleare. Potrivit experților americani, numărul morților ar putea ajunge la câteva zeci de mii, transmite Digi24.ro.
Cel puțin zece țări, printre care Statele Unite, China și Coreea de Sud au promis sprijin, la fel și Uniunea Europeană. Sunt clipe sfâșietoare în statul asiatic, unde clădirile, drumurile și podurile s-au rupt sub forța seismului. Specialiștii spun că acesta a eliberat o energie echivalentă cu detonarea a peste 330 de bombe nucleare.
În Myanmar, zeci de oameni sunt captivi sub un bloc de apartamente prăbușit - la fel și în Thailanda învecinată, unde un zgârie-nori a căzut peste cei 90 de muncitori din interior. Autoritățile spun că cel puțin 15 dintre ei sunt încă în viață, dar nu se știe pentru cât timp. "Mama și sora mea lucrau la etajul al cincilea, sora mea a fugit înapoi să o cheme pe mama și au fugit amândouă, împreună cu colegii lor. Dar mama s-a împiedicat și a căzut, sora mea a încercat să o ajute să se ridice și n-au mai reușit să iasă", spune o localnică.
"Oamenii sunt disperați, devastați și când văd cât de distruse sunt podurile și drumurile. Sunt distrugeri uriașe, nu am văzut niciodată așa ceva. Comunicațiile nu funcționează, așa că nu știm în ce stare sunt prietenii și familiile noastre, dacă sunt bine sau nu", spune o altă femeie.
"Să nu uităm că înainte de cutremur, aceasta era deja una dintre cele mai complexe crize din lume. Aproximativ 30% dintre oamenii din Myanmar aveau deja nevoie de asistență umanitară, așa că ne putem doar imagina cât de mari sunt nevoile lor", avertizează Eliane Luthi, oficial ONU.
"Sufăr foarte mult. Nu m-aș fi gândit niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva. Încă nu pot să înțeleg și sunt zguduită. Nu știu dacă îmi voi vedea nepoata mea, nu știu dacă o vom găsi. Trăiesc cu speranța asta, nu putem face nimic altceva decât să ne rugăm", spune o altă localnică.
Opoziţia din Myanmar declară o încetare unilaterală a focului Guvernul din umbră al opoziţiei democratice din Myanmar a anunţat o încetare unilaterală a focului faţă de junta militară aflată la conducerea ţării, cu excepţia "operaţiunilor defensive", informează dpa, potrivit Agerpres. "Suspendarea tuturor operaţiunilor militare ofensive" va avea loc în "zonele afectate de cutremur şi districtele aferente", a scris Guvernul de Unitate Naţională (NUG) pe X.
Junta militară şi-a continuat atacurile împotriva grupărilor rebele la scurt timp după cutremurul de vineri, potrivit relatărilor presei. Într-un interviu acordat BBC, raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a cerut juntei să oprească toate operaţiunile militare. NUG luptă împotriva juntei militare de când armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021. Bilanţul cutremurului din Myanmar este până acum de 1.644 de morţi şi peste 3.400 de răniţi.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ