VIDEO Veste bună pentru agricultorii moldoveni. Astăzi începe distribuirea motorinei donată de România

04 aprilie 2024, 11:07
Embed:

Ultimul vagon cu motorina donată de România a ajuns aseară în Moldova, iar astăzi începe să fie distribuită agricultorilor din țara noastră. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unei ședințe cu șefii direcțiilor agricole raionale.

"Ieri seara, ultimul vagon a fost descărcat la depozitul din Căușeni. Astăzi va avea loc livrarea motorinei de probă în câteva raioane, Anenii Noi, Basarabeasca, Criuleni. Agenția Rezerve Materiale este responsabilă de acțiunea de repartizare a motorinei", a precizat Șarban.

Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a mai spus că Agenția Rezerve Materiale a elaborat un grafic și o metodologie de repartizare a motorinei, care trebuie să fie respectate de beneficiari. 

"Este foarte important să comunicați cu agenții economici din teritoriu ca să aibă deja o înțelegere cu acei transportatori de motorină ca să fim siguri că ei cu ce să o transporte”, a menșionat Vasile Șarban.

Vasile Șarban a mai spus că fiecare agent economic trebuie să se prezinte în persoană pentru a ridica motorina sau să delege o persoană care să dețină o procură.

"Trebuie să dețină copia certifiactului de înregistrare cu ștampila și semnătura directorului întreprinderii. Trebuie să aibă copia buletinului persoanei, chiar dacă este conducătorul, trebuie să aibă copia buletinului cu ștampila gospodăriei și acea procură din partea gospodăriei precum că deleagă acele drepturi de reprezentare pentru ridicarea cantității X de motărină de la Agenția Rezerve Materiale", a explicat secretarul de stat.

Amintim că, în aprilie 2023, autoritățile au anunțat că România va dona Republicii Moldova 4000 tone motorină în calitate de ajutor umanitar pentru agricultori.

IMPORTANT!Potrivit Agenției Rezerve Materiale, pentru recepționarea motorinei, beneficiarii urmează să prezinte următoarele acte:

  • buletinul de identitate a beneficiarului(copie autentificată);

  • copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești(beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO nou atribuit);

  • ștampila autorizată.

În cazul delegării împuternicirilor unui terț pentru recepționarea motorinei, vor fi acceptate două opțiuni (cu delegație sau procură):

✔ cu delegație:

  • buletinul de identitate a reprezentantului beneficiarului(copia autentificată);

  • delegația(formular tipizat M-2, aprobat de Ministerul Finanțelor), eliberată de beneficiar pe numele reprezentantului său (terț);

  • copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești(beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO, nou atribuit).

✔ cu procură:

  • buletinul de identitate a reprezentantului beneficiarului(copia autentificată);

  • procura în original, prin care beneficiarul încredințează recepționarea bunului și aplicarea ștampilei(întreprinderii) pe factura fiscală și actul de primire-predare;

  • copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești(beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO nou atribuit);

  • ștampila autorizată a beneficiarului.

În scopul eliberării operative, transportării şi minimalizării cheltuielilor de transportare a motorinei, se va accepta cooperarea teritorială a mai multor beneficiari și recepționarea motorinei în autocisterne calibrate de volume mari (prin coordonarea preventivă cu ARM, pentru a nu crea dificultăți la recepționare de la punctul de eliberare).

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo