Pe piața locală există o cantitate de 60 de mii de tone de semințe de floarea-soarelui, a anunțat luni, într-un briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. El a precizat că despre asta s-a discutat, dimineață, la o ședință cu participarea producătorilor și celui mai mare producător de ulei, care are trei fabrici la Bălți, Ceadîr-Lunga și Giurgiulești. Discuțiile s-au axat pe stocurile de semințe, termenele de plată și preț. Lunea viitoare, la o ședință similară subiectul urmează să fie discutat la un mod mai concret.
”Procesul este, din punctul meu de vedere, foarte constructiv și eu am ferma convingere că, ținând cont de interesele celor trei părți, și a treia parte sunt cetățenii consumatori de ulei de floarea-soarelui, toate problemele se vor soluționa în cel mai frumos și corect mod”, a menționat Vladimir Bolea.
La sfârșitul lunii martie, întreprinderea ”Floarea Soarelui” din Bălți, parte a grupului Trans-Oil şi-a sistat activitatea, din cauză că nu reușește să procure cantități suficiente de semințe de pe piața locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licențiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcționează.
”Am staționat 20 de zile în ianuarie 2024. Acum, fabrica din Bălți iarăși staționează. La fel şi fabrica Danube Oil din Giurgiulești. Asta pentru că nu reușim să procurăm cantități suficiente pe piața Republicii Moldova. Am încercat, încă în ianuarie 2024, să obținem dreptul de a importa cantități mai mari de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licența”, a declarat atunci Stela Ostrovețchi, directoarea întreprinderii ”Floarea Soarelui”.