Viktor Orban: UE nu-și poate permite să finanțeze eforturile militare ale Ucrainei

07 martie 2025, 11:56

Uniunea Europeană nu-și poate permite să finanțeze eforturile militare ale Ucrainei, întrucât ajutorul financiar al SUA nu mai este garantat, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, după ce liderii a 26 de țări membre ale UE, fără Ungaria, au semnat o declarație prin care își exprimă sprijinul pentru Kiev, relatează Agerpres.ro cu referie la Reuters. 


Orban, un aliat al președintelui american Donald Trump, care cultivă, de asemenea, legături cu Moscova, a declarat la postul de radio național că guvernul său va lansa în următoarele săptămâni o "consultare publică" internă pentru a-i întreba pe unguri dacă doresc ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană.

Această campanie politică, ce va fi finanțată de stat, ar urma să aibă loc în timp ce Orban, aflat la putere din 2010, se pregătește pentru alegeri în 2026, în condițiile în care economia ungară abia iese dintr-o criză a inflației, iar un nou partid de opoziție este în plină ascensiune, reprezentând cea mai puternică provocare la adresa puterii sale.

Liderii europeni au susținut joi planurile de a cheltui mai mult pentru apărare și de a continua sprijinul pentru Ucraina pe fondul unei scene internaționale bulversate de răsturnarea politicii americane de către Donald Trump.

Summitul Uniunii Europene pentru apărare de la Bruxelles a avut loc pe fondul temerilor că Rusia, încurajată de războiul său în Ucraina, ar putea merge mai departe cu planurile sale de agresiune și ar putea ataca mai apoi o țară din UE, în timp ce Europa nu se mai poate bizui pe ajutorul SUA.

Dar Orban, care a refuzat să trimită arme Ucrainei de la începutul războiului și a păstrat relații strânse cu Moscova, a declarat că, în loc să prelungească războiul, Europa ar trebui să sprijine negocierile de pace ale lui Trump.

El a spus că modul în care UE dorește să sprijine Ucraina în prezent, stimulând în același timp propriile cheltuieli de apărare, ar "ruina Europa".

"Dacă acum SUA renunță (la finanțarea războiului),de ce ar mai avea celelalte 26 de state membre ale UE o șansă să ducă acest război până la capăt?", a întrebat retoric Orban la postul național de radio. "Astăzi se pare că m-am opus prin veto. Dar în câteva săptămâni, ei (liderii europeni) vor reveni și se va dovedi că nu există bani pentru aceste obiective", a adăugat el.

Donald Trump a declarat că Europa trebuie să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate. Joi,liderul de la Casa Albă a pus practic sub semnul întrebării Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, afirmând că SUA nu-i vor mai apăra pe acei aliați care nu alocă suficiente fonduri pentru propria apărare.

Decizia președintelui american de a trece de la sprijinul ferm al SUA pentru Ucraina la o atitudine mai conciliantă față de Moscova i-a alarmat profund pe europeni, care consideră Rusia drept cea mai mare amenințare pentru securitatea lor, notează Reuters.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo