
Aproximativ 25% din proiectele lansate în cadrul programului "Satu European" rămân blocate din cauza numărului mare de contestații depuse de agenții economici la procedurile de achiziții publice. Informația a fost confirmată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, într-o declarație făcută presei. Potrivit lui Bolea, agenții economici care participă la licitațiile organizate de autoritățile locale nu sunt de acord cu rezultatele acestora, transmite Radio Moldova.
Vladimir Bolea a mai spus că din contestațiilor procesele în instanță pot dura luni întregi, afectând implementarea lucrărilor. În acest context, ministrul a menționat că se discută, inclusiv cu Ministerul Finanțelor, modificări ale legislației privind achizițiile publice, pentru a elimina blocajele generate de "imperfecțiuni din lege".
"De fiecare dată avem discuții cu agenții economici, foarte multe contestații vin să aducă o mare întârziere în proiecte și implementarea proiectelor în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova. (…) Noi avem o discuție amplă, inclusiv cu Ministerul Finanțelor – pentru că Legea achizițiilor publice, mă rog, ca oricare lege, trebuie dezvoltată și trebuie să corespundă necesităților Republicii Moldova și statului însine", a explicat ministrul.
În ceea ce privește capacitatea autorităților locale de a gestiona proiectele, ministrul afirmă că primăriile au deja experiență, fiind la al treilea exercițiu de acest fel, după "Satul European 1", "Satul European Express" și "Satul European 2". "Toată lumea este foarte bine instruită, iar primăriile știu să depună proiecte și să gestioneze procesul", a adăugat el.
"Primăriile au competență și cunoștințe profunde în modul de depunere a unui proiect pentru a participa în exercițiu și a așa câștiga acest exercițiu. Și toată lumea este foarte bine instruită".
Până în prezent, peste 1.600 de proiecte au fost implementate în cadrul programului, majoritatea fiind din "Satul European I". Din etapa a II-a a "Satului European", 24 de proiecte au fost deja finalizate, iar investițiile au fost transferate integral către primării. Alte peste 100 de contracte urmează să fie semnate, urmând ca licitațiile să înceapă în scurt timp, a conchis Vladimir Bolea.
Guvernul a aprobat în luna martie anul trecut Programul Național "Satul European" pentru perioada 2024–2028, cu un buget estimat de peste 5,3 miliarde de lei, dintre care 2,5 miliarde de lei vor fi alocați din bugetul de stat prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ