Absențele deputaților de la ședințele plenare ale Parlamentului: BCS, în fruntea listei

02 decembrie 2024, 14:46

Asociaţia Promo-LEX informează că în perioada august – decembrie 2023,  ponderea medie a deputaților prezenți la şedinţele Parlamentului a fost de 87%, prezența crescând de la 85% în sesiunea de toamnă 2023 la 89% în sesiunea de primăvară 2024. O posibilă explicație pentru această îmbunătățire ar putea fi aplicarea sancțiunilor pecuniare pentru absențele nemotivate, dar și reducerea frecvenței ședințelor plenare, organizate o dată la două săptămâni. Astfel, conform monitorizărilor asociaţiei, cel mai mare număr de absențe, ca număr absolut, l-au avut deputații fracțiunii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS),aceştia înregistrând 142 de absențe, însă,  raportat la numărul de deputați, cele mai multe absențe au fost înregistrate de deputații independenți.

 

 

Fracțiunea PAS – 133 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 94 de absențe.
  • Nemotivate – 39 de absențe.

 

Fracțiunea BCS  - 142 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 116 de absențe.
  • Nemotivate – 26 de absențe.

 

Deputații independenți  - 125 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 35 de absențe.
  • Nemotivate – 90 de absențe.

 

Deputații neafiliați - 94 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 21 de absențe
  • Nemotivate – 73 de absențe.
  •  

Cele mai multe absențe motivate le-a înregistrat deputatul BCS, Vladimir Voronin. La polul opus, cele mai multe absențe nemotivate le-au înregistrat trei deputați neafiliați – Suhodolski Alexandr, Nesterovschi Alexandr și Lozovan Irina și cei cinci deputați independenți – Apostolova Reghina, Fotescu Vadim, Jardan Petru, Tauber Marina.

 

 

În același timp, 14 deputați PAS și doi deputați BCS nu au absentat de la nicio ședință plenară.  Vorbim despre Ion Babici, Lilian Carp, Gheorghe Cojoc, Evghenia Cojocari, Doina Gherman, Igor Grosu, Gheorghe Ichim, Mihail Leahu, Radu Marian, Ana Oglinda, Ersilia Qatrawi, Veronica Roșca, Vasile Șoimaru, Alexandr Trubca – PAS și Valeriu Muduc și Corneliu Furculiță – BCS.

 

Analizând prezența deputaților la ședințele comisiilor parlamentare în perioada august 2023 – iulie 2024, se observă o ușoară îmbunătățire la nivel general, comparativ cu perioada anterioară de monitorizare, unde unele tendințele de a absenta de la ședințe au persistat, mai ales în cazul deputaților din opoziție și a celor neafiliați. Precizăm că datele reflectă în mod special situația care vizează activitatea a trei comisii - Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice și Comisia administrație publică și dezvoltare regională.

 

Conform datelor colectate, deputații din opoziție continuă să absenteze constant de la ședințele comisiilor. Deputații Denis Ulanov și Marina Tauber, ambii independenți, au înregistrat o dinamică de îmbunătățire a prezenței, reducând numărul absențelor comparativ cu perioada precedentă de monitorizare. Cu toate acestea, situația rămâne problematică pentru Alexandr Suhodolski (neafiliat) și Vladimir Voronin (BCS),care se remarcă printr-o cu un număr mare de absențe.

 

Pe de altă parte, există deputați cu o prezență exemplară. De exemplu, Grigore Novac, Efimia Bandalac nu au înregistrat nicio absență, iar alții, precum Cătănoi Artemie, Larisa Voloh sau Ersilia Qatrawi, au avut doar câte o singură absență de la ședințele comisiilor parlamentare.

 

Situația specifică pe comisii

 

Comisia juridică, numiri și imunități. Deputatul Denis Ulanov se află în fruntea listei cu 76% absențe, dintre care majoritatea nemotivate. Tot aici, Alexandr Suhodolski a lipsit de la 71% dintre ședințe

 

Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice. Deputatul Grigore Novac a avut o prezență impecabilă. La polul opus, Denis Ulanov a lipsit de la 75% dintre ședințe.

 

Comisia administrație publică și dezvoltare regională. Marina Tauber și Vladimir Voronin au acumulat cele mai multe absențe, cu ponderi de 76%, respectiv 58%.

 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo