Analiză POLITICO: UE devorează gaz rusesc cu o viteză record, în ciuda sancţiunilor şi războiului

17 ianuarie 2025, 14:33
gaz

Presiunea de a impune sancțiuni Rusiei, războiul de 3 ani din Ucraina și întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă nu "au potolit setea" UE de gaze rusești, arată o analiză POLITICO care relevă că UE devorează gaz rusesc cu o viteză record în ciuda eforturilor de a renunţa la energia rusească.

Politico, citeat de Observatornews notează că, în primele 15 zile ale anului 2025, Uniunea Europeană a importat 837.300 de tone de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, marcând un record și depășind cele 760.100 de tone importate în aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere vine după expirarea, la 1 ianuarie, a unui acord care permitea Rusiei să transporte gaz către UE prin conducte ce traversau Ucraina, Kievul refuzând prelungirea acestuia. 

Politico scrie că în ciuda sancțiunilor și a eforturilor de a reduce dependența energetică de Moscova, importurile de GNL rusesc au crescut, alimentând îngrijorări că banii obţinuţi de ruşi din aceste tranzacţii susțin continuarea războiului din Ucraina. 

Creşterea achiziţiilor este efectul unei furtuni perfecte de factori a explicaz Charles Costerousse, analist la firma de date Kpler. "A fost o vreme geroasă din a doua jumătate a lunii decembrie iar generarea de energie eoliană nu a fost la cel mai înalt nivel", a spus el.

Până la 96% din GNL-ul rusesc care sosește în Europa provine de la zăcămintele Yamal, din nordul înghețat al Siberiei. "Majoritatea acestor volume sunt contracte pe termen lung", a spus el. 

În 2024, UE a importat cu aproximativ 10% mai mult GNL din Rusia comparativ cu 2023, contracarând tendința de reducere a dependenței energetice de Moscova.  În plus, cinci state membre ale UE continuă să depindă de combustibilul nuclear rusesc. Acest lucru arată complexitatea eforturilor de a elimina complet legăturile energetice cu Rusia. 

Dan Jørgensen, comisar european pentru energie şi locuinţe, a subliniat necesitatea unui plan concret pentru a întrerupe definitiv legăturile energetice cu Rusia, menționând că, deși s-au realizat progrese semnificative, tendințele recente indică o creștere a importurilor de GNL rusesc, fiind nevoie de acțiuni suplimentare. 

Separat, 10 țări UE, inclusiv România, cer blocului sancționarea GNL-ului rusesc.

"Capacitatea Rusiei de a susține efortul de război este profund dependentă de veniturile sale din energie. Trebuie să facem un alt salt și să abordăm importurile în creștere de gaz natural lichefiat din Rusia. Este necesar să se interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai curând posibil", se arată în propunere.

În noiembrie 2024, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că i-a propus preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ca Statele Unite să îşi sporească livrările de gaze naturale lichefiate către UE, pentru a înlocui astfel gazele naturale lichefiate pe care statele blocului comunitar încă le importă din Rusia. 

"Interesele comune sunt, de exemplu - şi acesta este un subiect pe care l-am abordat ieri, dar fără a-l aprofunda - tot ceea ce priveşte GNL-ul. Noi încă primim mult GNL din Rusia, aşadar de ce să nu îl înlocuim cu GNL-ul american care este mai ieftin pentru noi şi ar coborî preţurile noastre la energie?", s-a întrebat atunci preşedinta Comisiei Europene. Acest subiect ar putea fi discutat "în raport cu deficitul comercial" l-a care s-a referit Trump, a completat Ursula von der Leyen.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo