ANSA vine cu RECOMANDĂRI cum să protejăm animalele pe timp de iarnă

29 noiembrie 2024, 09:08
animale

Iarna au nevoie de îngrijire specială. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor le reamintește deținătorilor de animale că trebuie să dea dovadă de responsabilitate și grijă față de animalele și păsările din curțile lor sau ferme, în special în sezonul rece. 

În acest context ANSA vine cu recomandări:

1 . Deținătorii de animale:

- amenajarea adăposturilor, astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăperi, cât și în afara lor;

- condițiile de microclimat! Animalele trebuie adăpostite și ferite de curenții puternici de aer rece și precipitații, fără a fi închise ermetic în grajduri, cu aer proaspăt prin ventilație. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75%, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, rumeguș etc.). Pentru porcine, un strat de așternut gros care săi ajute să-și mențin căldura;

- lumina în grajduri. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12;

- asigurarea unor cantități suficiente de apă.  Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă.

- asigurarea unor cantități suficiente de hrănă corespunzătoare. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipa acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.

- verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare și de furajare, în mod special, instalația de adăpare, având în vedere riscul de îngheț al acesteia.

- verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a generatoarelor de energie electrică.

  1. Recomandări pentru transportatorii de animale vii:

- să evite transportarea animalelor în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, cu vânt puternic sau căderi masive de zăpadă;

- nu vor transporta animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe!

- până a porni la drum, să verifice dacă există condiții adecvate de microclimat în mijlocul de transport;

- să verifice traseul înainte ca animalele să fie încărcate în transport.

Totodată, ANSA precizează că, în situația în care, din cauza intemperiilor, se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență Primăria sau Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din regiune, pentru a fi luate măsurile necesare.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo