Anul Nou pe stil vechi! Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în ajunul Sfântului Vasile

13 ianuarie 2025, 07:50
stil
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, popoarele slave sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi sau ajunul Sfântului Vasile. Tradiţia datează din anul 1918. În această seară, cetele de urători pornesc cu Pluguşorul, Ursul sau Capra, iar gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.
 
În anul 1699, ţarul rus, Petru I, a decis ca Anul Nou să fie sărbătorit pe 1 ianuarie şi a adoptat calendarul Iulian, care este în urmă cu 13 zile faţă de cel Gregorian. Calendarul Iulian a funcţionat în Rusia până în 1918.
 
Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe. Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu "Pluguşorul". În popor se spune că gazda la care vine Pluguşorul va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.

Tot în seara de Sfântul Vasile tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi mai dansează ursul, calul sau capra. Aceste obiceiuri datează încă de pe vremea dacilor. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc bucatele tradiţionale din carne de porc.

În popor se crede că dacă în noaptea de 13 spre 14 ianuare cerul este senin, atunci anul va fi roditor.

Conform tradiţiei, în ajunul Sfântului Vasile se ghiceşte. Fata care doreşte să afle dacă se va mărita în noul an, merge la cocină şi întreabă porcul: "Hagi, la anu?". Dacă porcul grohăie, atunci fata se va mărita în acest an.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo