”Așa moare democrația”, practici KGB-iste - sunt reacțiile la inițiativa PAS de a cenzura online

21 martie 2025, 09:22

Un grup de deputați PAS au înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova un amendament care presupune instituirea amenzilor pentru dezinformarea în mediul online. Documentul este parte a unui proiect de lege ce vizează combaterea fenomenului corupției electorale. Proiectul a fost dezbătut și aprobat în prima lectură în decembrie 2024, iar azi, 21 martie, va fi iar supus consultărilor publice, în legătură cu înregistrarea mai multor completări, transmite CJI.MD. Totodată, amendamentul PAS le permite ofițerilor SIS să urmărească cetățenii, care au conținut online.

Inițiativa PAS a stârnit un șir de reacții dure, partidul de la guvernare este acuzat de practici KGB-iste și de faptul că ”omoară democrația”.

”Uite așa moare democrația, având puterea și temându-ti de cineva ca să-ți-o ia. Problema e că puterea ți se dă nu pe viață și vin alții și vor folosi instrumentul creat "fără cap" tot de voi. Sub acest articol poți da în judecată orice politician care chiar acum e la putere sau în lista de mai jos. Dorință să fie”, a scris Vitalie Eșanu, fondatorul platformei privesc.eu.



SIS-ul devine un Big Brother al guvernării PAS, având liber la „urmărire vizuală și documentare tehnică”, spune deputatul BCS, Adela Raileanu.

”Pe scurt, îți pot filma, asculta și monitoriza fiecare mișcare. Camere pe stradă, microfoane în case, supraveghere pe internet – un stat polițienesc în toată regula. Pe vremuri, asta se numea KGB, azi se numește „lupta contra dezinformării”.
Și cel mai tare mă amuză ipocrizia: ne povestesc despre valori europene, dar implementează cele mai abuzive tactici din arsenalul dictaturilor. Ne îndreptăm cu viteză spre o realitate unde un simplu dislike pus la postarea unui ministru îți poate aduce probleme”, a mai scris parlamentarul pe Facebook.



Marian Lupu a îndemnat autoritățile să retragă acest proiect de lege, care nu le va aduce nimic bun inclusiv autorilor săi: ”Inițiativa PAS afectează direct libertatea de exprimare online și contravine tendințelor anunțate recent de marile platforme de socializare, inclusiv Facebook și X, care au decis relaxarea politicilor de moderare a mesajelor. În acest sens, guvernarea de la Chișinău a fost prinsă din nou pe contrasens”.

”Stimată guvernare PAS, nu mai faceți vă rog nimic ca să ne ajutați să luptăm cu dezinformarea. Că numai ne încurcați. Mostra asta de proiect de lege este de pus în ramă și de arătat în muzeu. Retrageți imediat aberația asta!”, a scris Valeriu Pașa, director WatchDog.MD.


Cu o reacție a venit și mama fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Elena Dragalin, care a fost și unul dintre donatorii PAS în campanii electorale: ”PAS s-a temut si in alte domenii sa nu dea cuiva prea multa putere, fără sa-i pese de securitatea si interesele statului. Interesul propriu pe primul loc, dar si acela de moment, nu in perspectiva. Statul de drept nu devine prioritate până nu devii "fost politician”.

CITEȘTE ȘI: DOC Moldovenii riscă să fie urmăriți de SIS și sancționați pentru ceea ce scriu și spun pe rețele de socializare

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo